Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z raně novověké filozofie (KFI / KNF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KNF - Kapitoly z raně novověké filozofie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - filosofické pozadí fenoménu horolezectví.Teorie sympatie.Okultismus a jeho odmítnutí.Vztah magie a moderní přírodovědy.Atomismus a korpuskulární teorie.Filosofie a medicína.Astrologie a determinismus.Heliocentrismus a vznik moderní fyziky.Proměny politické filosofie.

Získané způsobilosti

Studenti znají specifické problémy raně novověké filosofie a mají dobrý přehled po sekundární literatuře. Studenti znají filosofické předpoklady a pozadí vzniku moderní vědy. Studenti umějí psát recenzi na knihy pojednávající o raně novověké filosofii.

Literatura

Yates, F. A. Giordano Bruno a hermetická tradice. Praha, 2009. White, M., Synková, H., & Synek, L. (2011). Antikrist Galileo: životopis. Praha: Academia. Ball, P., & Kopička, K. (2009). Ďáblův doktor: Paracelsus a svět renesanční magie a vědy. Praha: Academia. Nejeschleba, T. Jan Jessenius v kontextu renesanční filosofie. Praha, 2008. Paul Oskar Kristeller. Osm filosofů italské renesance. Praha, 2007. ISBN 978-80-7021-832-7.Ferguson, K., & Šťastná, Z. (2009). Tycho a Kepler: nesourodá dvojice, jež jednou provždy změnila náš pohled na vesmír. Praha: Academia. Capra, F., Synková, H., & Synek, L. (2009). Věda mistra Leonarda: pohled do mysli velkého renesančního génia. Praha: Academia.

Požadavky

Recenze vybrané knihy. Diskuse k recenzi.