Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metafyzika a její kritika ve středověku (KFI / MKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / MKS - Metafyzika a její kritika ve středověku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Formy aristotelské metafyziky a její definice ve vrcholném středověku, Avicenna, Averroes, Tomáš Akvinský); scotistická metafyzika. Kritika metafyziky: Ockhamův přístup, renesanční kritika metafyziky (P. Pomponazzi). Zásadní inovace předmětu v rámci projektu ESF OP VK Centrum pro práci s renesančními texty reg. č. CZ 1.07/2.3.00/20.0026

Získané způsobilosti

Studenti znají základní koncepce metafyziky ve středověku a renesanci. Studenti umějí obhájit jejich výhody a oponovat jejich nedostatkům a jsou schopni své znalosti a dovednosti využít v konextu současných metafyzických diskusí.

Literatura

Floss, P. Architekti křesťanského středověkého myšlení. 2004. Gilson, É., & Calda, M. (1994). Bůh a filosofie. Praha: ISE. Gilson, É., & Frei, V. (1997). Bytí a někteří filosofové. Praha: OIKOYMENH. Sousedík, S. Jan Duns Scotus. Chabada, M. Ján Duns Scotus. Gilson, É., & Frei, V. (2011). Jednota filosofické zkušenosti. Praha: Vyšehrad. Sousedík, S. Jsoucno a bytí. Lotz, J. B., & Floss, K. (1998). Martin Heidegger a Tomáš Akvinský: člověk - čas - bytí. Praha: OIKOYMENH. M. Otisk. Metafyzika jako věda. Praha, 2006. Avicenna,, Averroes,, Otisk, M., & Psík, R. (2006). Metafyzika jako věda: Ibn Síná a Ibn Rušd ve scholastické diskusi. Praha: Filosofia. Sousedík, S. Texty ke studiu dějin středověké filosofie. Praha: Karolinum, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, samostatné zpracování zadaného problému, jeho přednesení a písemné zpracování.