Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modern Political Theory (KFI / MPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / MPT - Modern Political Theory, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na analýzu filozofických východisek hlavních principů moderních politických teorií, které se podílejí na formování zejména euroamerické společnosti. Základním tématem je uspořádání vztahu jedince a společnosti (státu).1. Liberalismus (Hobbes, Locke, J. S. Mill, Rawls, Nozick).2. Konzervatismus (Burke, Ortega y Gasset, Scruton).3. Socialismus, komunismus (More, Marx, Engels, Lenin).4. Nacismus, fašismus (Hitler, Mussolini).5. Anarchismus, feminismus, enviromentalismus (Kropotkin, Wollstonecraft, Leopold).Předmět se soustředí nejen na výklad myšlenek a teorií zakladatelů jednotlivých směrů, nýbrž také na pochopení vývoje zkoumaných teorií až do současnosti.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o hlavních východiscích, myšlenkách a teoriích politické filozofie, které se podílejí na formování politických systémů a politické praxe především euroamerické společnosti. Rozumí filozofickým koncepcím, které formují nejvýznamnější politické teorie od 17. století do současnosti. Zná jejich teoretická východiska, praktické důsledky i klíčové představitele. Student umí analyzovat klasický, respektive odborný text a rozumí mu. Dokáže veřejně prezentovat výsledky své akademické práce a je rovněž schopen pohotově reagovat v diskusi.Umí napsat odborný text z oblasti, na kterou se předmět zaměřuje.Absolvent předmětu umí rozpoznat a zformulovat teoretický, tj. především politicko-filozofický kontext aktuálního společenského dění, tzn., je schopen orientovat se v relevantních politických problémech současnosti. Umí napsat odborný text, jenž reflektuje politické dění v širších souvislostech. Umí rovněž tyto souvislosti prezentovat na veřejnosti, dokáže proslovit přednášku.

Literatura

Hampsher-Monk, Ian. A History of Modern Political Thought: Major Political Thinkers from Hobbes to. Klosko, George. History of Political Theory: An Introduction. Ball, T. and Dagger, R. Ideals and Ideologies: A Reader. Gaus, Gerald F. Political Concepts and Political Theories. Garner, R. and Oldenquist, A. Society and the Individual. Readings in Political and Social Philosophy. Vincent, Andrew. The Nature of Political Theory. Hay, C., Lister, M., Marsh, D. The State: Theories and Issues.

Požadavky

Hodnotící metodySeminární práce, závěrečný test.PožadavkyAktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů.

Garant

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.