Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mysl, řeč a tělo (KFI / MRT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / MRT - Mysl, řeč a tělo, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jak působí emoce na tělo a tělo na mysl? Je mysl pouze v mozku nebo přesahuje i do těla? Vypovídají vědecké metody něco o mysli nebo spíše o fungování mozku? Existují vůbec způsoby, jak lze metodicky a zúčastněně zkoumat, či prohlubovat mysl? Jakou roli zde hraje tělo a řeč? Smyslem semináře je hledat odpovědi na položené otázky z perspektivy kognitivní vědy, fenomenologie, či narativní terapie.

Získané způsobilosti

Obeznámení se se současnými přístupy k problému těla, mysli a řeči. Orientace v kognitivní vědě a fenomenologii 2. pol. 20. st. Zběhlost ve filosofické terminologii 20. st. Interdisciplinární přesah: obeznámení se s některými psychoterapeutickými přístupy (narativní terapie, existenciální terapie).

Literatura

A. R. Damasio. Descartesův omyl (emoce, rozum a lidský mozek). Praha, 2000. D. Goleman. Destruktivní emoce. Praha, 2004. I. D. Yalom. Existenciální psychoterapie. Praha, 2006. J. Patočka. Fenomenologické spisy II. Brno, 2009. F. J. Varela. Intimní vzdálenosti (fragmenty k fenomenologii transplantace orgánu). 2006. F. Varela, J. Hayward. Mosty k porozumění. Praha, 2009. M. Merleau-Ponty. Phenomenology of Perception. London, 2003. M. Merleau-Ponty. Viditelné a neviditelné. Praha, 2004.

Požadavky

aktivní účast (max. 2 absence); referát 15 min., či písemná práce (5-10 normostran)