Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny "německé mystiky" aneb od Eckhar (KFI / PNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PNM - Proměny "německé mystiky" aneb od Eckhar, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodní části semináře půjde o rámcové seznámení s dílem Eckharta z Hochheimu, jeho zdroji (bekyňská mystika 13. století, dominikánská filosofická tradice, novoplatonismus a snubní mystika 12. století), specifiky a historickým kontextem. Značná pozornost bude věnována vlivnému dílu Eckhartova následovníka Jana Taulera a pozdější anonymní Theologia Deutsch; zaměříme se opět na centrální myšlenkové figury, které budou nadále vlivné. (V menší míře bude ukázána odlišnost myšlení Jindřicha Susa, nakolik je tato specifičnost do budoucna nosná.) Připomeneme také Mikuláše Kusánského, který se stal filosoficky nejvýznamnějším interpretem Eckhartovým. V druhé fázi bude představena recepce pozdně středověké "německé mystiky" v reformaci: u Martina Luthera a u radikálních reformátorů (Sebastian Franck), dále pak v kombinaci s přírodně-filosofickými a renesančními novoplatónskými proudy, jak ji nacházíme u Paracelsa a zejména v systematickém a vlivném díle Valentina Weigela, na něž navazuje filosoficky propracovaný systém Jacoba Böhma. Nakonec poukážeme na působení těchto koncepcí v 17. století (u Komenského), pokusíme se formulovat jejich vliv v romantismu 18. století a zejména pak v německém filosofickém myšlení 19. století (zvl. Hegel, Schelling, Feuerbach).

Získané způsobilosti

Pochopení vlivné linie evropského myšlení, jejíž počátky spadají do 13. a 14. století, důležitou roli sehrála v 16. a 17. století a zprostředkovaně ovlivnila i německou filosofii 19. století s jejími nemalými společensko-politickými důsledky. Důraz bude kladen na ukázání filosoficky relevantních souvislostí stojících u zrodu, dalšího vývoje i vyústění duchovního proudu, nazývaného tradičně "německá mystika". Ilustrativní texty zároveň v druhém plánu zprostředkují seznámení s formováním odborné terminologie v lidovém jazyce (dialektech němčiny) a jeho problémy.

Literatura

Ph. Ball. Ďáblův doktor. Paracelsus a svět renesanční magie a vědy. Jindřich Suso. Knížka pravdy. P. Floss, J. Patočka. Mikuláš Kusánský. Život a dílo renesančního myslitele, matematiky a politika. Jan Sokol. Mistr Eckhart a středověká mystika. Vyšehrad, 2009. Mystika a reformace. Theologia Deutsch: text a dějinný kontext. A. Koyré. Mystikové, spiritualisté, alchymisté 16. století. Jan Tauler. Propast k propasti volá. Markéta Porete. Zrcadlo prostých znicotněných duší.

Požadavky

alespoň 75% účast na semináři; četba zadaných textů a připravenost na seminář