Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie od Augustina po Machiavelliho (KFI / SVF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / SVF - Filosofie od Augustina po Machiavelliho, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. počátky středověké křesťanské filosofie: Boëthius, Jan Filoponos, Diviš Areopagita2. karolínská renesance a filosofický koncept Jana Scota Eriugeny3. konfrontace dialektiků a antidialektů a filosofické názory Anselma z Canterbury4. středověká renesance 12. století a vystoupení P. Abaelarda5. hlavní filosofické proudy 11. století a charakteristika díla Tomáše Akvinského6. filosofické směry 14. století a profil myšlení J. Dunse Scota, Mistra Eckharta, Viléma Ockhama a Mikuláše z Autrecourtu

Získané způsobilosti

Přehled o problematice středověké filozofie.

Literatura

Anselm z Canterbury, Fides quaerens intellectum, Praha 1990. Anselm z Canterbury, Monologion, in: Antológia z diel filozofov III. Patristika a scholastika. Bratislava 1975, str. 201 - 233. Brož, L., Cesta Karla Bartha, Praha 1988. Hartshorne, Ch., Anselm´s Discovery. A reexamination of the ontological proof for God´s existence, Lasalle 1965. Henrich, D., Der ontologische Gottesbeweis, Tübingen 1967. Jaspers, K., Die Grossen Philosophen I, München 1957, kap. Anselm, str. 724-751. Seidl, H., Thomas von Aquin, Die Gottesbeweise, Hamburg 1996. Sousedík S., Jsoucno a bytí. Úvod do četby sv. Tomáše Akvinského, Praha 1992. Sousedík, S., Jan Duns Scotus, doctor subtilis a jeho čeští žáci, Praha 1989. Tomáš Akvinský, Summa proti pohanům. I - IV. Olomouc 1993. Tomáš Akvinský, Theologická summa, I, Olomouc 1937. . http://kfil.upol.cz/index.html.

Požadavky

Samostatný výklad povahy a významu nosných filosofických koncepcí daného období.

Garant

prof. PhDr. Pavel Floss

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Floss