Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie pravdy (KFI / TP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / TP - Teorie pravdy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problém teorií pravdy je komplexem filosofických, logických a sémantických otázek po povaze pravdy. V základu můžeme přístupy ? tedy i teorie pravdy ? rozdělit na inflační a deflační. Základním rozporem těchto přístupů je sama otázka po možnosti pravdu, pojem pravdy a povahu pravdy analyzovat, či dospět k netriviální analýze pravdy. Inflační teorie pravdy jsou teorie korespondenční, koherenční, pragmatická a v neposlední řadě Tarského sémantická koncepce. Mezi deflační teorie pravdy patří minimalistická, redundační a teorie bezpravdy (no-truth theories). Neodmyslitelnou součástí semináře bude práce s textem, skrze analýzu textu budou jednotlivé přístupy problematizovány a analyzovány.

Získané způsobilosti

Po absolvování semináře bude student podrobně seznámen se současnými přístupy k teoriím pravdy, což výrazně napomůže jeho orientaci v analytické filosofii a filosofii jazyka.

Literatura

Petr Kolář. Pravda a fakt. Praha, 2002. Michael Lynch (ed.). The Nature of Truth: Classic and Contemporary Perspectives. London, 2001. Jaroslav Peregrin (ed.). The Nature of Truth (if any). Praha, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, závěrečná esej na zadané téma.