Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fenomenologie 2 (KFI / UF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / UF2 - Úvod do fenomenologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz podává systematický vhled do fenomenologie, do její klasické verze u Edmunda Husserla, jakož i do směrů, které z ní vzešly (Heidegger, Merleau-Ponty, Sartre, Lévinas, Patočka, Gadamer a další).Tématické bloky:1) Heideggerova kritika Husserlovy fenomenologie I-II2) Hermeneutická fenomenologie3) Jan Patočka I-II4) Maurice Merleau-Ponty5) J. - P. Sartre6) E. Lévinas7) Fenomenologie a postmoderna I-II8) Fenomenologie a umění9) Fenomenologie a teorie vědy I-II

Získané způsobilosti

Samostatné kritické myšlení, hledání souvislostí, analýza primárních textů

Literatura

Heidegger, M. Bytí a čas. Fink, E. Bytí, pravda, svět. http://kfil.upol.cz/index.html. http://kfil.upol.cz/index.html. Husserl, E. Idea fenomenologie. Praha, 2001. Husserl, E.:. Ideje k čisté fenomenologii a fenomenologické filosofii I. Praha, 2004. Patočka, J. Kacířské eseje o filosofii dějin. Husserl, E. Karteziánské meditace. Husserl, E. Krize evropských věd a transcendentální fenomenologie. Patočka, J. Negativní platonismus. Blecha, I. Proměny fenomenologie. Praha, 2007. Husserl, E. Přednášky k fenomenologii vnitřního časového vědomí. Patočka, J. Přirozený svět jako filosofický problém. Lévinas, E. Totalita a nekonečno. Praha, Oikoymenh, 1997. Patočka, J. Úvod do fenomenologické filosofie. Bernet-Marbach-Kern. Úvod do myšlení Edmunda Husserla. Praha, 2005. Heidegger, M. Věda, technika a zamyšlení. Merleau-Ponty, M. Viditelné a neviditelné.

Požadavky

Kurz je zakončen kolokviem, které spočívá v diskusi o vybraném tématu na základě přednášek nebo četby.

Garant

prof. PhDr. Ivan Blecha, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Ivan Blecha, CSc.