Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do rétoriky (KFI / UR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / UR - Úvod do rétoriky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem semináře je uvést posluchače do studia rétoriky jako teoreticko-praktické disciplíny zabývající se analýzou a kultivací mezilidské komunikace. Obsah semináře je vymezen následujícími tematickými okruhy:1. Rétorika v sociálním a kulturním kontextu2. Přehled dějin rétoriky a soudobé trendy3. Vztah řečník ? projev ? publikum4. Typy projevů a jejich struktura5. Interakce mezi řečníkem a publikem6. Argumentace a přesvědčováníDůraz je kladen jak na pochopení teoretických konceptů a širších souvislostí komunikace, tak na rozvíjení praktických komunikačních dovedností. Součástí semináře je rozbor nahrávek projevů významných řečníků a videotrénink. U účastníků se předpokládá alespoň pasivní znalost anglického jazyka (převážná většina filmových materiálů je v anglickém jazyce).

Získané způsobilosti

- znalost základní odborné terminologie a schopnost orientovat se v odborných textech z oblasti rétoriky- schopnost analyzovat a posuzovat řečnické výkony z hlediska kontextu, typu projevu, interakce mezi řečníkem a publikem, struktury argumentace a stylistických prvků projevu- schopnost připravit si řečnický projev- schopnost reflektovat a zhodnotit vlastní řečnický výkon a navrhnout oblasti pro zlepšení

Literatura

Toman, J. Jak dobře mluvit. Praha, 1974. Carnegie, D. Jak úspěšně mluviti a působiti na lidi. Praha, 1948. Klapetek, M. Komunikace, argumentace a rétorika. Praha, 2008. Cicero. O řečníku. Praha, 1940. Reynolds, G. Prezentace a zen. Brno, 2009. Simmons, A. Přesvědčujte a ovlivňujte pomocí příběhů. Brno, 2008. Aristotelés. Rétorika. Praha, 2010. Hierhold, E. Rétorika a prezentace. Praha, 2008. Kraus, J. Rétorika v evropské kultuře. Praha, 1998. Peas, A. a Peas, B. Řeč těla. Praha, 2008.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích a realizace zadaných prezentací.