Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volitelný seminář 1c (KFI / VP1C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VP1C - Volitelný seminář 1c, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

21. 9. Organizační schůzka5. 10. Lidská přirozenost, státT. Hobbes: Leviathan předmluva, kapitola VI, první čtyři odstavce z kapitoly XXI- Jak Hobbes definuje stát?- Jaká je podle něj lidská přirozenost?- Mají lidé svobodu vůle?12. 10. Přirozený stavT. Hobbes: Leviathan kapitoly X, XI a XIII- Jak Hobbes definuje přirozený stav?- Jaké jsou tři hlavní důvody neshody mezi lidmi ve stavu přirozeném?19. 10. Přirozená práva a přirozený zákonT. Hobbes: Leviathan kapitoly XIV, XV- Co je přirozené právo?- Co je zákon přírody?- Jak se od sebe odlišují?26. 10. Společenská smlouva, státní zřízeníT. Hobbes: Leviathan kapitoly XVII-XIX- Kdo má vůči komu ve státě závazky?- Jaká práva mají lidé ve státě?- Jaké je nejlepší státní zřízení podle Hobbese a proč?2. 11. Stav přirozený, zákon přirozenýJ. Locke: Dvě pojednání o vládě předmluva, kapitoly I-III, §§124-6- Co je politická moc?- Jak definuje stav přirozený?- Co je zákon přirozený?- Jaké jsou tři hlavní nevýhody ve stavu přirozeném, díky kterým lidé uzavírají společenskou smlouvu?9. 11. Společenská smlouvaJ. Locke: Dvě pojednání o vládě - §§87-131- Jaká je Lockova hlavní námitka proti absolutismu?- Jaké dvě hlavní námitky vidí Locke proti své teorii a jak se s nimi vypořádává?- Jakým způsobem se vytváří vláda?16. 11. VlastnictvíJ. Locke: Dvě pojednání o vládě kapitola V- Co podle Locka každý člověk vlastní už ve stavu přirozeném?- Jak z toho odvozuje právo na soukromý majetek?23. 11. Lidská přirozenost, spravedlnostD. Hume: A Treatise of Human Nature 3.2.1-3.2.2- Jak dělí Hume ctnosti?- Jaká je lidská přirozenost?- Co je podle Huma spravedlnost a odkud je odvozena?30. 11. Kritika společenské smlouvyD. Hume: Of the First Principle of Government, Of the Original Contract, Of the Origin of Government- Jak podle Huma vznikají státy?- Jak kritizuje společenskou smlouvu?7. 12. Soukromý majetek, volný trhD. Hume: Of Commerce, Of Money, Of Taxes- Jak Hume kritizuje merkantilismus?- Proč je podle něj lepší, že je majetek rozdělen nerovnoměrně?- Jaké výhody plynou z daní pro život ve společnosti?14. 12. Počátky teorie kapitalismuA. Smith: Pojednání o podstatě a původu bohatství národů kniha I, kapitola II, IV, VII- Jaká je podle Smithe lidská přirozenost?- Proč a jakým způsobem vznikla dělba práce?- Jak a za jakým účelem podle něj vznikly peníze?- Jaký je rozdíl mezi přirozenou a tržní hodnotou zboží?

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je naučit posluchače samostatně pracovat a kriticky posuzovat filosofické systémy týkající se americké politiky. Dále se seznámí s vývojem americké politické filozofie od zakladatelské doby. Student bude schopen pracovat s odborným textem, prezentovat výsledky své práce a adekvátně reagovat v diskuzi.

Literatura

Hamilton, A., Jay, J., Madison, J., McClellan, J., Carey, G. W., & Raková, S. (1994). Listy federalistů: soubor esejí psaných na podporu nové Ústavy předložené federálním Shromážděním 17. září 1787. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.Jedna povolená absence.Esej.

Garant

Mgr. Filip Tvrdý, Ph.D.