Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volitelný seminář 1d (KFI / VP1D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VP1D - Volitelný seminář 1d, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář bude zaměřen na četbu a interpretaci vybraných děl antické filosofie věnujících se problematice krásy a recepci těchto děl v latinském středověku. Bude zkoumat zejména středověkou tradici platonismu a novoplatonismu (příp. peripatetismu), přičemž v centru jeho zájmu bude otázka po samotném statusu estetiky (jako myšlení o kráse a krásnu) v tomto období.

Získané způsobilosti

Obeznámenost se základními antickými díly věnovanými pojmu krásy a s jejich recepcí ve středověké filosofii. Nahlédnutí složitého statusu estetiky v době středověku.

Literatura

Karfíková, L. (1998). "De esse ad pulchrum esse": Schönheit in der Theologie Hugos von St. Viktor. Turnhout: Brepols. Hugues de Saint-Victor,, Karfíková, L., & Karfíková, L. (1997). De tribus diebus. Praha: OIKOYMENH. Assunto, R. (1963). Die Theorie des Schönen im Mittealter S0000128611. Špinka, Š. (2009). Duše a krása v dialogu Faidros: duše a řeč II. Praha: OIKOYMENH. Plótínos,, & Rezek, P. (1994). Dvě pojednání o kráse. Praha: Petr Rezek. Ivánka, E., & Němec, V. (2003). Plato christianus. Praha: Oikoymenh. Aristotelés,, Mráz, M., & Mráz, M. (2008). Poetika: řecko-česky. Praha: OIKOYMENH. Platón,, & Novotný, F. (2005). Ústava. Praha: OIKOYMENH.

Požadavky

alespoň 75% účast na semináři; četba zadaných textů a připravenost na seminář; aktivita v hodině

Garant

prof. PhDr. Ivan Blecha, CSc.