Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volitelný seminář 1 (KFI / VS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VS1 - Volitelný seminář 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz vychází z analýzy filozofických východisek liberalismu a konzervatismu, dvou významných ideologií, které se podílejí na formování moderní demokracie. Filozofická východiska těchto dvou ideologií jsou obsažena v knihách Druhé pojednání o vládě Johna Locka a Úvahy o revoluci ve Francii Edmunda Burka. Jádro kurzu potom tvoří rozdílné interpretace americké revoluce. Zatímco s rozdílem mezi francouzskou a anglickou revolucí, jak jej chápe Edmund Burke, budou většinou konzervativní autoři souhlasit, problematický je pohled právě na revoluci v Americe. Ta je v tomto smyslu interpretovatelná minimálně dvěma způsoby. Jedna skupina myslitelů, menšinová, definuje americkou revoluci jako konzervativní, druhá, většinová, jako liberální. Zastáncem první skupiny je například americký konzervativní teoretik Russell Kirk, který chápe americkou revoluci jako konzervativní reakci proti královským inovacím. Chápe ji jako revoluci proti absolutní moci, a tedy jako revoluci nevyhnutelnou a legitimní. Zastáncem druhé skupiny je potom například Michael Oakeshott, podle kterého převládal před revolucí v Americe zejména racionalistický typ politiky a myšlenky, které byly inspirovány liberálem Johnem Lockem. Tyto myšlenky byly založeny na "abstraktních principech" a nikoliv na tradici.

Získané způsobilosti

Absolvent získá prehled o politicko-filosofických východiscích liberalismu a konzervatismu, a o podílu techto teorií na formování moderní demokratické spolecnosti.

Literatura

Elliott Sober. Conceptual Issues in Evolutionary Biology, 3rd ed. MIT Press, 2006. Philip Appleman. Darwin - Norton Critical Editions, 3rd ed. W. W. Norton, 2000. http://kfil.upol.cz/index.html. MIchael Ruse. Philosophy after Darwin: Classic and Contemporary Readings. Princenton 2009, 2009. Peter Godfrey-Smith. Philosophy of Biology. Princenton 2013, 2013. Alex Rosenberg & Robert Arp. Philosophy of Biology: An Anthology. Willey-Blackwell, 2008.

Požadavky

Referát, aktivní úcast v hodině.

Garant

PhDr. Petr Vodešil, Ph.D.