Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Einführung in das Studium der Geschichte (KGN / 1HI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 1HI - Einführung in das Studium der Geschichte, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznámí studenty se základy historické práce a historického myšlení. Důraz je kladen především na práci s primárními prameny (transkripce, datování, heuristika) a základy práce s odbornou literaturu (odborné databáze a vyhledávání v nich, zásady výstavby odborného textu, tvorba bibliografických záznamů). Studenti zároveň v rámci předmětu získají základní přehled o dějinách německy mluvících zemí od raného středověku do roku 1945.

Získané způsobilosti

Základy práce s historickými prameny, schopnost číst a transkribovat texty v kurentu, převádět data latinského a středověkého způsobu datování, vytváření bibliografických záznamů, práce s odbornými databázemi a knihovním katalogy. Základní přehled k dějinám německy mluvících zemí

Literatura

Stefan Jordan. (2005). Einführung in das Geschichtsstudium. Stuttgart. Sellin, Volker. (2005). Einführung in die Geschichtswissenschaft. Göttingen. Christoph Cornelissen. (2000). Geschichtswissenschaften. Eine Einführung. Frankfurt. Beneš, Z. (1995). Historický text a historická kultura. Praha: Universita Karlova. Čapka, F., Vaculík, J., & Zwettler, O. (1996). Úvod do studia dějepisu a technika historikovy práce. Brno: Masarykova univerzita. Pedagogická fakulta.

Požadavky

Písemný test sestávající z praktické části, ve které studenti prokáží dovednosti při práci s historickými prameny (transkibce, datování, interpretace obrazového pramene) a odbornou literaturu (tvorba bibliografických záznamů, rozpoznání jednotlivých typů odborné literatury), a části, která ověří znalosti zásadních dat a procesů německých dějin.

Garant

Mgr. Milan Horňáček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Horňáček, Ph.D.Mgr. Pavlína KleiberováMgr. Sabine Voda Eschgfäller, Dr.