Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modul Geschichte 3 (KGN / 2M43)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 2M43 - Modul Geschichte 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Modul se skládá z přednášek a seminářů poskytujících v souhrnu vhled do dějin, dějin ducha, dějin umění, společenského, politického a mediálního dění německy mluvících zemí. Důraz je přitom kladen jak na širší evropské souvislosti těchto dějin, tak i na specifika dějin německy mluvícího obyvatelstva v českých zemích.Nabídka jednotlivých předmětů v rámci modulu a jejich anotace: germanistika.upol.czSeznam nabízených seminářů je aktualizován na počátku každého semestru. Studenti si ze stále se obměňující nabídky vyberou libovolný počet seminářů a ukončí je zápočtem. Při výběru se řídí vlastní úvahou se znalostí výstupních kompetencí, kterých musí dosáhnout před závěrečnou zkouškou (viz kánon otázek ke SSZk).

Získané způsobilosti

Rozšíření a prohloubení dovedností při práci s historickými prameny (transkripce, datování, základy kodikologie) a s odbornou literaturou (rešerše, práce s oborovými databankami,...); kompetence při přípravě a vypracování vlastních odborných textů k problematice dějin německy mluvících zemí, systematické rozšíření slovní zásoby k této problematice; systematické zprostředkování zásadních znalostí k dějinám německy mluvících zemí od raného novověku po soudobé dějiny.

Literatura

Stefan Jordan. (2005). Einführung in das Geschichtsstudium. Stuttgart. Sellin, Volker. (2005). Einführung in die Geschichtswissenschaft. Göttingen. Christoph Cornelissen. (2000). Geschichtswissenschaften. Eine Einführung. Frankfurt. Beneš, Z. (1995). Historický text a historická kultura. Praha: Universita Karlova. Čapka, F., Vaculík, J., & Zwettler, O. (1996). Úvod do studia dějepisu a technika historikovy práce. Brno: Masarykova univerzita. Pedagogická fakulta. +Viz. anotace jednotlivých předmětů v rámci modulu./See the annotations of individual lectures and seminars within the module.

Požadavky

Úspěšné absolvování kurzů, které jsou součástí modulu.

Garant

Mgr. Milan Horňáček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Horňáček, Ph.D.prof. Mgr. Jörg Krappmann, Ph.D.prof. PhDr. Libuše Spáčilová, Dr.