Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Norština 3 - gramatika (KGN / 4NOR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 4NOR3 - Norština 3 - gramatika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ortoepie, ortografie - srovnání bokmal - nynorsk. Nepravidelná slovesa. Substantivum a kategorie rodu. Slovesa a slovesné komplementy. Derivace substantiv, adjektiv, sémantika sloves v závislosti na užití komplementů. Norština v kontrastu k jiným skandinávským jazykům. Poznámky k literatuře, čtení ukázek z méně obtížné moderní prózy a poezie.

Získané způsobilosti

Schopnost číst, znalost základních rysů gramatiky bokmal a schopnost vyjádřit se jednoduchým písemným projevem, orientační znalost gramatiky v kontrastu ke gramatice jiných germánských jazyků.

Literatura

Vinje, Finn-Erik . Kompendium i grammatisk analyse. Oslo, 1990. MAC DONALD, K. Norsk grammatikk. Mesna-Trykk, 1991. MacDonald, Kirsti . Norsk grammatikk for fremmedspraklige. Oslo: Cappelen, 1991. Golden, Anne; MacDonald, Kirsti; Ryen, Else. Norsk som fremmedsprak: grammatikk. Oslo: Universitetsforlaget., 2001. Nefzaoui, Sissel; Vrbová Jarka. Učebnice norštiny. Praha: Karolinum, 1999.

Požadavky

Aktivní práce v hodině, průběžné plnění ukládaných úkolů.

Garant

PhDr. Rudolf Uvíra, CSc.

Vyučující

PhDr. Rudolf Uvíra, CSc.