Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Z historie germanistické lingvistiky (KGN / 91AGL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 91AGL - Z historie germanistické lingvistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V první části semináře budou zprostředkovávány základní vývojové linie v historii germanistiky v Českých zemích od jejích počátků v polovině 18. století až po rok 1939. Specifikovány budou tři etapy vývoje: První etapa od roku 1763 do roku 1849, začátek druhé etapy je definován vznikem Katedry německého jazyka a literatury (Lehrstuhl für deutsche Sprache und Literatur) na Pražské univerzitě a její konec rozdělením Pražské univerzity na německou a českou část roku 1882, poslední etapa zahrnuje vývoj až do roku 1939. Na tento úvod chronologicky navazuje seminář k dějinám výzkumu disciplíny "sémantika" v rámci české germanistiky, v němž bude objasněno, co je obecně chápáno pod pojmem "česká germanistika", a zároveň bude krátce nastíněn vývoj germanistického výzkumu od druhé poloviny 19. století do současnosti.

Získané způsobilosti

Přínosem semináře je především zprostředkování komplexního pohledu na vývoj oboru. Poukazuje se na specifika české germanistiky ve spojitosti s evropským výzkumem v rámci oboru. Znalosti jsou pro vědeckého pracovníka v oboru germanistiky nezbytným předpokladem pro kvalifikovaný výzkum.

Literatura

Vodrážková, Lenka:. (2007). Die Prager Germanistik nach 1882. Mit besonderer Berücksichtigung des Lebenswerkes der bis 1900 an die Universität berufenen Persönlichkeiten. Frankfurt/M. Šimečková, Alena. (2005). Josef Janko. In: Internationales Germanistenlexikon 1800-1950, hrsg. von Christoph König. Bd. 2, S. 837-839. Berlin ? New York. Tvrdík, Milan, Vodrážková, Lenka (Hrsg.). (2006). Germanistik in den böhmischen Ländern im Kontext der europäischen Wissenschaftsgeschichte in den Jahren 1800?1945. Wuppertal.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí předepsaného učiva formou komplexní zkoušky.

Garant

prof. PhDr. Libuše Spáčilová, Dr.