Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturalismus a Pražská škola (KGN / 91APS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 91APS - Strukturalismus a Pražská škola, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem je zprostředkovat studentům následující témata: Obrat v bádání o jazyce na přelomu 19. a 20. století. Atomismus a celostní pohled na jazyk. Idea struktury podle Jeana Piageta. Semiotický a strukturní pohled na jazyk podle de Saussura. Rozvíjení myšlenek Kurzu obecné jazykovědy v přístupu Pražské školy. Inovace ve smyslu funkčně strukturní analýzy. Hlavní její představitelé. Hlavní oblasti zkoumání: fonologie, morfologie, typologie, aktuální členění. Bühlerův a Jakobsonův model jazykových funkcí. Nahrazení dichotomie správné/nesprávné protikladem spisovné/nespisovné. Funkční jazyky. Odkaz Pražské školy pro dnešní jazykovědu.

Literatura

Sgall, P. Die Sprachtypologie V. Skaličkas. In: Skalička, V. (vyd.): Typologische Studien. Braunschweig, 1979. TRUBETZKOY, N. S. Gedanken über Morphologie. In: TCLP IV. 1931. WUNDERLICH, D. Karl Bühlers Grundprinzipien der Sprachtheorie. In: Muttersprache 2. 1979. Jakobson, R. Poetik. Ausgewählte Aufsätze 1921-1971. Frankfurt a. M., 1989. Chvatík, K. Tschechoslowakischer Strukturalismus. Theorie und Geschichte. München, 1981.

Požadavky

úspěšné zvládnutí předepsaného učiva formou komplexní ústní zkoušky

Garant

doc. PhDr. Karel Frank, CSc.