Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická sémantika (KGN / 92AHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 92AHS - Historická sémantika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář představí cíle a dosavadní vývoj historické sémantiky, jakož i problémy a metody analýzy změny slovního významu v dnešní lingvistice. Doktorandi se budou pátrat po příčinách a důsledcích změny slovního významu. Na vybraných problémech historické sémantiky němčiny bude demonstrován možný vývoj významu u substantiv, sloves, adjektiv a částic. Představeny budou také lexémy, které v průběhu vývoje jazyka zanikly.

Získané způsobilosti

Seminář přináší ucelený pohled na různé teorie významu, na samotný proces změny významu v diachronním pohledu a bude přínosem pro studenty DSP, kteří zpracovávají historiolingvistická témata.

Literatura

FRITZ, Gerd:. (1997). Historische Semantik. Stuttgart. KELLER, Rudi, KIRSCHBAUM, Ilja. (2003). Bedeutungswandel. Berlin - New York. OSMAN, Nabil:. (1999). Kleines Lexikon untergegangener Wörter. München.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí předepsaného učiva formou komplexní zkoušky.

Garant

prof. PhDr. Libuše Spáčilová, Dr.