Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sémantika (KGN / 92ASE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 92ASE - Sémantika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se zaměřuje na následující dílčí témata:- Úvod: základní pojmy; předmět výzkumu lingvistické disciplíny "sémantika"; vyhranění pojmu "význam" ; problémy spojené s výběrem metodologie; styčné body s jinými lingvistickými disciplínami- Historické počátky reflexí o významu; arbitrarita jazykového znaku; historický vývoj diskuze o podmíněnosti jazykových znaků; konvenční ukotvení jazykového znaku.(Platon: Kratylos)- Sémantika na úrovni lexikální; problematika sémů, pokusy o sémovou (komponentovou) analýzu; sémantické relace; sémantická pole; mezery v lexikálním systému (Lyons, John: Semantik)- Sémantika na úrovni lexikální a mentální lexikon; kapacita paměti a přístup ke slovní zásobě; styčné body s psycholingvistikou; prototypové teorie; funkce metafory v jazyce (Aitchison, Jean: Wörter im Kopf)- Problematika referenčních teorií; extenze / intenze; principy úspěšné reference: implikatury, referenčně zaměřené modely jazykového znaku; význam v kontextu (Ogden, C. K. / Richards I. A.: Die Bedeutung der Bedeutung; Malinowski, Bronislav: Das Problem der Bedeutung in primitiven Sprachen)- Sémantika na hranici k pragmatice; př.: deixe; deixe vázaná na doménu; přímá / nepřímá deixe; přímé / nepřímé anaforické výrazy (Consten, Manfred: ?Beißen sie?? ? Indirekte Deixis und die Selektion von Referenzdomänen)- Větná sémantika; pravdivostní hodnoty versus kontextový význam; styčné body mezi sémantikou a syntaxí; sémantický "problém" v generativních přístupech.(Polenz, Peter von: Deutsche Satzsemantik)- Historická sémantika; vývoj disciplíny historické sémantiky; teorie vývoje a změn ve významu, typy inovativních komunikačních procesů a jejich vliv na změny významu; procesy konvencionalizace; typologie změn významu (Fritz, Gerd: Historische Semantik)

Získané způsobilosti

V semináři budou nejdříve zprostředkovány různé modely jazykového znaku, např. koncepty de Saussurea, Peirceho a Jakobsona, poté bude v jednotlivých tématických okruzích specifikována a na konkrétních případech demonstrována klasifikace sémantického výzkumu na oblasti lexikální, větné a textové sémantiky, včetně sémantiky diskurzu. Vedle synchronní sémantiky budou diskutovány také vybrané otázky z oblasti historické sémantiky, jejího vývoje a specifikovány různé typy změn ve významu. Zvláštní důraz bude kladen na zprostředkování vývojových směrů v lingvistické sémantice, kontrastně budou porovnávány přístupy strukturalistické, generativní a formální nauky o významu. Po absolvování semináře se budou studenti orientovat v relevantní sekundární literatuře k jednotlivým dílčím disciplínám sémantiky a budou mít podrobný přehled o jednotlivých metodologických přístupech a deskriptivních modelech v oblasti lingvistické sémantiky.

Literatura

Schwarz, Monika. Semantik: ein Arbeitsbuch. Tübingen, 2004. Polenz, Peter von. Deutsche Satzsemantik: Grundbegriffe des Zwischen-den-Zeilen-Lesens. Berlin, 1985. Ogden C. K. / Richards I. A. Die Bedeutung der Bedeutung. Eine Untersuchung über den Einfluß der Sprache auf das Denken und über die Wissenschaft des Symbolismus. Frankfurt am Main, 1974. Fritz, Gerd. Einführung in die historische Semantik. Tübingen, 2005. Lyons, John. Semantik. Bd. I. München, 1988. Pohl, Inge (Hrsg.). (2008). Semantik und Pragmatik - Schnittstellen. Frankfurt am Main. Aitchison, Jean. Wörter im Kopf: eine Einführung in das mentale Lexikon. Tübingen, 1997.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, průběžné zpracování zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.