Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kognitivní lingvistika (KGN / 9KL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 9KL - Kognitivní lingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři budou představeny vývojové tendence relativně mladé lingvistické disciplíny, jež se ovšem v posledních dekádách rychle vyvíjí. Kognitivní lingvistika bývá definičně vymezována jako dílčí součást vědy o kognitivních schopnostech živých organismů, jež se zaměřuje především na výzkum, popis a objasnění mentálních struktur, jež jsou aktivovány při produkci a recepci jazyka.Otázky, na jejichž zodpovězení se seminář zaměří:- Jakým způsobem je možné vymezit předmět výzkumu kognitivní lingvistiky? Jedná se o novou disciplínu či o syntézu již definovaných stávajících lingvistických přístupů? Jaké jsou souvztažnosti mezi již etablovanou psycholingvistikou a tzv. kognitivní lingvistikou?- Jaké problémy jsou spojeny s definicí člověka a lidské mysli jako systému na zpracování dat?- Co se rozumí pod pojmy mikro- a makrostruktura kognice?- Co se stane, když se výzkum jazyka stane dílčí disciplínou medicíny? Jak lze diferencovat různé druhy afázie a odlišit je od agnózie?Seminář se přitom zaměří na následující dílčí témata:1) Kognitivní lingvistika jako součást vědy o kognici: styčné body s filozofií, neurologií a obecnou jazykovou vědou.2) Centrální teze: Dualismus, monismus. Obecné kognitivní modely zpracování jazykových dat.3) Základní hypotézy a metafory kognitivní lingvistiky: počítačová metafora a funkcionalismus, člověk jako systém ke zpracování dat, konektionismus, modularita.4) Afáziologie a problémy spojené s výzkumem afázií.5) Koncept paralelního jazyka: Hovoříme a žijeme výhradně v metaforách?6) Metody výzkumu zpracování jazykových dat na phylo- a ontogenetické rovině. Aspekty výzkumu procesu osvojování mateřského jazyka.7) Produkce jazyka: pragmatické, sémantické a syntaktické aspekty.8) Recepce jazyka: pragmatické, sémantické a syntaktické aspekty..9) Jazyk a paměť: modely mentálního lexikonu.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o výzkumných přístupech v oblasti kognitivní lingvistiky.Bude obeznámen s následujícími tématickými okruhy:1) Dějiny vývoje disciplíny "kognitivní lingvistika"2) Kognitivní lingvistika jako součást vědy o kognici: styčné body s filozofií, neurologií a obecnou jazykovou vědou. 3) Centrální teze: Dualismus, monismus. Obecné kognitivní modely zpracování jazykových dat.4) Základní hypotézy a metafory kognitivní lingvistiky: ?počítačová metafora? a funkcionalismus, člověk jako systém ke zpracování dat, konektionismus, modularita. 5) Afáziologie a problémy spojené s výzkumem afázií.6) Koncept paralelního jazyka: Hovoříme a žijeme výhradně v metaforách? 7) Metody výzkumu zpracování jazykových dat na phylo- a ontogenetické rovině. Aspekty výzkumu procesu osvojování mateřského jazyka.7) Produkce jazyka: pragmatické, sémantické a syntaktické aspekty.8) Recepce jazyka: pragmatické, sémantické a syntaktické aspekty..9) Jazyk a paměť: modely mentálního lexikonu.

Literatura

Schwarz, Monika. Einführung in die Kognitive Linguistik. Tübingen; Basel, 1992. Keller, Jörg. Grammatische Strukturen - kognitive Prozesse: Ein Arbeitsbuch. Tübingen, 2004. Felix, Sascha W.; Habel, Christopher; Rickheit, Gerd (Hrsg). Kognitive Linguistik. Repräsentation und Prozesse. Wiesbaden, 1994. Sucharowsky, Wolfgang. Sprache und Kognition. Opladen, 1996. Aitchison, Jean. Wörter im Kopf: eine Einführung in das mentale Lexikon. Tübingen, 1997.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, průběžné zpracování zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.