Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikografie (KGN / 9LE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 9LE - Lexikografie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se zaměří na následující tématické okruhy:- Zprostředkování informací ve slovnících: mikro- a makrostruktury; definice pojmu lema. Klasifikace příkladů ve slovnících a jejich funkce; polysemie; typologie slovníků.- Dějiny lexikografie I: počátky lexikografické produkce; přechod od latinských lexikografických děl ke slovníkům zaměřeným na německý jazyk; lexikografická produkce v období baroka a její specifika.- Dějiny lexikografie II: lexikografická díla v epoše osvícenství, slovníky v období romantismu a jejich specifika; historický kontext lexikografické produkce v 18. a 19. století; vznik centrální variety; koncept jazykové preciznosti ve slovnících osvícenství; koncept slovníku jako národního památníku: Grimm´sches Wörterbuch.- Dějiny lexikografie III: slovníky jako zprostředkující orgány ideologických obsahů: slovníky v období nacionálního socialismu; specifika lexikografické produkce v bývalé DDR.- Slovníky jako odraz teritoriálních variet: historický vývoj dialektových slovníků; hodnocení dialektů v dějinách lexikografie; současný stav lexikografického zaznamenávání variet.- Odraz politických skutečností ve slovnících: politicky a kulturně brisantní slovní zásoba.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o výzkumných přístupech v oblasti lexikografie.Budou obeznámeni s následujícími tématickými okruhy:- Předmět výzkumu disciplíny "lexikografie": Meta-lexikografie; díla na hranici výzkumného záběru disciplíny lexikografie: encyklopedie, kompendia, obecná lexika atd.- Zprostředkování informací ve slovnících: mikro- a makrostruktury; definice pojmu lema. Klasifikace příkladů ve slovnících a jejich funkce; polysemie; typologie slovníků.- Dějiny lexikografie I: počátky lexikografické produkce; přechod od latinských lexikografických děl ke slovníkům zaměřeným na německý jazyk; lexikografická produkce v období baroka a její specifika. - Dějiny lexikografie II: lexikografická díla v epoše osvícenství, slovníky v období romantismu a jejich specifika; historický kontext lexikografické produkce v 18. a 19. století; vznik centrální variety; koncept jazykové preciznosti ve slovnících osvícenství; koncept slovníku jako národního památníku: Grimm?sches Wörterbuch.- Dějiny lexikografie III: slovníky jako zprostředkující orgány ideologických obsahů: slovníky v období nacionálního socialismu; specifika lexikografické produkce v bývalé DDR. - Slovníky jako odraz teritoriálních variet: historický vývoj dialektových slovníků; hodnocení dialektů v dějinách lexikografie; současný stav lexikografického zaznamenávání variet. - Odraz politických skutečností ve slovnících: politicky a kulturně brisantní slovní zásoba.

Literatura

Haß-Zumkehr, Ulrike. Deutsche Wörterbücher? Brennpunkt von Sprach- und Kulturgeschichte. Berlin; New York, 2001. Peter O. Müller. Deutsche Lexikographie des 16. Jahrhunderts. Konzeptionen und. Funktionen frühneuzeitlicher Wörterbücher. Tübingen, 2001. Herbst, Thomas; Klotz, Michael. Lexikografie. München; Wien; Zürich, 2003. Engelberg, Stefan. Lexikographie und Wörterbuchbenutzung. Tübingen, 2001. Schlaefer, Michael. Lexikologie und Lexikographie. Einführung. Berlin, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na výuce a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.