Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturalismus a Pražská škola (KGN / 9SP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / 9SP - Strukturalismus a Pražská škola, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem je zprostředkovat studentům následující témata: Obrat v bádání o jazyce na přelomu 19. a 20. století. Atomismus a celostní pohled na jazyk. Idea struktury podle Jeana Piageta. Semiotický a strukturní pohled na jazyk podle de Saussura. Rozvíjení myšlenek Kurzu obecné jazykovědy v přístupu Pražské školy. Inovace ve smyslu funkčně strukturní analýzy. Hlavní její představitelé. Hlavní oblasti zkoumání: fonologie, morfologie, typologie, aktuální členění. Bühlerův a Jakobsonův model jazykových funkcí. Nahrazení dichotomie správné/nesprávné protikladem spisovné/nespisovné. Funkční jazyky. Odkaz Pražské školy pro dnešní jazykovědu.

Literatura

Sgall, P. (1979). Die Sprachtypologie V. Skaličkas. In: Skalička, V. (vyd.): Typologische Studien. Braunschweig. TRUBETZKOY, N. S. (1931). Gedanken über Morphologie. In: TCLP IV. WUNDERLICH, D. (1979). Karl Bühlers Grundprinzipien der Sprachtheorie. In: Muttersprache 2. Jakobson, R. (1989). Poetik. Ausgewählte Aufsätze 1921-1971. Frankfurt a. M. Chvatík, K. (1981). Tschechoslowakischer Strukturalismus. Theorie und Geschichte. München.

Požadavky

úspěšné zvládnutí předepsaného učiva formou komplexní ústní zkoušky

Garant

doc. PhDr. Karel Frank, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Karel Frank, CSc.