Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modul Religionswiss. und Judaistik * (KGN / BSZSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / BSZSR - Modul Religionswiss. und Judaistik *, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Státní bakalářská zkouška z oboru "Srovnávací religionistika a judaistika" obsahuje následující tématické okruhy:1. Religionistika jako vědní obor: vyhranění předmětu výzkumu, historické kořeny disciplíny "religionistika".2. Teorie o vzniku náboženství a jejich kritika. Typologie náboženství a její vývoj.3. Centrální osobnosti v počátcích vývoje vědní disciplíny "religionistika" a jejich přístupy k výzkumu náboženských fenoménů.4. Dějiny náboženství (Religionsgeschichte) a systematická religionistika (Joachim Wach).5. Fenomenologické přístupy v religionistice a jejich kritika (Rudolf Otto, Gerardus van der Leeuw)6. Sociologické a etnologické přístupy v religionistice.7. Psychologické přístupy v religionistice8. Problematika analýzy mýtu. Antická a nordická mytologie.9. Vybrané aspekty judaismu ve světle religionistického výzkumu10. Vybrané aspekty islámu ve světle religionistického výzkumu11. Vybrané aspekty hinduismu ve světle religionistického výzkumu12. Vybrané aspekty buddhismu ve světle religionistického výzkumu

Získané způsobilosti

Úspěšným složením bakalářské zkoušky z oboru "Srovnávací religionistika a judaistika" student dokáže, že se dobře orientuje v následujících tématických okruzích:1. Religionistika jako vědní obor: vyhranění předmětu výzkumu, historické kořeny disciplíny "religionistika".2. Teorie o vzniku náboženství a jejich kritika. Typologie náboženství a její vývoj.3. Centrální osobnosti v počátcích vývoje vědní disciplíny "religionistika" a jejich přístupy k výzkumu náboženských fenoménů.4. Dějiny náboženství (Religionsgeschichte) a systematická religionistika (Joachim Wach).5. Fenomenologické přístupy v religionistice a jejich kritika (Rudolf Otto, Gerardus van der Leeuw)6. Sociologické a etnologické přístupy v religionistice.7. Psychologické přístupy v religionistice 8. Problematika analýzy mýtu. Antická a nordická mytologie. 9. Vybrané aspekty judaismu ve světle religionistického výzkumu10. Vybrané aspekty islámu ve světle religionistického výzkumu11. Vybrané aspekty hinduismu ve světle religionistického výzkumu12. Vybrané aspekty buddhismu ve světle religionistického výzkumu

Literatura

Otto, R. (1924). Das Heilige: über das Irrationale in der Idee des Göttlichen und sein Verhältnis zum Rationalen S0000154815. Hock, K. (2002). Einführung in die Religionswissenschaft. Darmstadt. Stolz, Fritz. (1988). Grundzüge der Religionswissenschaft. Göttingen. & Figl, J. (2003). Handbuch Religionswissenschaft: Religionen und ihre zentralen Themen. Innsbruck: Tyrolia. Michaels A. (Hg.). (1997). Klassiker der Religionswissenschaft. München. Waardenburg, Jacques. (1986). Religionen und Religion. Systematische Einführung in die Religionswissenschaft. Berlin-New York. Zinser, H. (Hg.). (1988). Religionswissenschaft: eine Einführung. Berlin. Bataille, Georges. (1997). Theorie der Religion. München. van Gennep, Arnold. (1986). Übergangsriten. Frankfurt am Main.

Požadavky

Student musí úspěšně složit obě části zkoušky (srov. kolonku "Cíle"). Při neúspěchu v jedné části musí student opakovat celou státní závěrečnou zkoušku.

Garant

prof. Mgr. Jörg Krappmann, Ph.D.