Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultur und Geistesgeschichte - Vorlesung (KGN / KP10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / KP10 - Kultur und Geistesgeschichte - Vorlesung, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systém přednášek poskytujících v souhrnu vhled do veškerých projevů německé/ rakouské/ švýcarské kultury, dějin, dějin ducha, dějin umění, společenského, politického a mediálního dění.1. Úvod a kontext2. Raná kinematografie3. Expresionismus a kammerspiel4. Němci v Hollywoodu5. Kinematografie Třetí říše6. Poválečná žánrová kinematografie7. Nový německý film8. Kinematografie Východního Německa9. Kinematografie současnosti

Získané způsobilosti

Přednáška si klade za cíl seznámit studenty s problémy, otázkami a metodami některých disciplín, jejichž znalost je podstatná pro studium německé společnosti a kultury. Důležitou úlohu přitom hraje v poslední době často diskutovaný model "germanistika jako kulturní věda".Výsledná kompetence spočívá v: obecné vzdělanosti v otázkách kultury, dějin, umění, myšlení atd. německy mluvících zemí a ve schopnosti interpretovat obsahově i jazykově složitý německy psaný text/Sachtext.

Literatura

BORDWELL, David, THOMPSONOVÁ, Kristin. Dějiny filmu. Praha : AMU, 2007. COOK, David, A. A History of Narrative Film, Fourth Edition. New York : W. W. Norton & Company, 2003. WENDERS Wim. Dech andělů. Praha : Aurora, 1996. KRACAUER, Siegfried. Dějiny německého filmu od Caligariho k Hitlerovi. Praha : SPN, 1958. GRULICH, Jan. Rainer Werner Fassbinder. Praha : ČS filmový ústav, 1987. HAIN, Milan (ed.). Werner Herzog + Klaus Kinski, šílenství života a filmu: 13. Seminář archívního filmu. Uherské Hradiště : Městská kina Uherské Hradiště, 2011.

Požadavky

Požadavky k absolvování sdělí jednotliví přednášející. Přednášky jsou ukončeny ústní nebo písemnou zkouškou.Na každou z přednášek je doporučeno shlédnout vybrané filmy

Garant

prof. Mgr. Jörg Krappmann, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jörg Krappmann, Ph.D.