Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literaturwiss - Theoriemodelle, Methoden (KGN / LV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / LV - Literaturwiss - Theoriemodelle, Methoden, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivá témata a literatura:1. Positivistická literární věda Positivismus jako dominantní filozofický směr 2. pol. 19. st.; jeho vliv na literární vědu; cíle a metody positivistické literární vědy a její vůdčí osobnosti (H. Taine, W. Scherer);2. Literární hermeneutika její vznik a dějiny; její rozvoj po 2. světové válce jako reakce na zneužití literární vědy nacisty; její metody a cíle (hermeneutická diference, hermeneutický kruh) její vůdčí osobnosti (F.D.E. Schleiermacher, E. Staiger, R. Alewyn)3. Marxismus a literární věda pozice literatury v díle K.Marxe a B.Engelse; socialistický realismus; G.Lukács4. Psychoanalytická literární věda psychologie a literární věda před S.Freudem; S.Freud a jeho úvahy o literatuře5. Strukturalismus - ruský formalismus jako jeden z předchůdců strukturalismu; F. de Sausure; pražský lingvistický kroužek6. Sémiotika (Eco)7. Recepční estetika vznik a dějiny; čtenář jako konstituční prvek literárního textu (H.R.Jauß) ; teorie "prázdných míst" (R.Ingarden)8. M. Foucault a analýza diskurzu9. Dekonstruktivismus jeho místo v rámci postmoderny; jeho pojetí jazyka; reprezentativní osobnosti (J.Derrida, P. de Man)10. Teorie intertextuality

Získané způsobilosti

Po absolvování přednášky by měl být student schopen definovat vlastní pozici ve spektru literárně vědných škol a při práci se sekundární literaturou rozpoznat a zařadit užité literárně vědné metody.

Literatura

Eagleton, Terry. (1994). Einführung in die Literaturtheorie. Stuttgart. Martin Sexl (Hg.). (2004). Einführung in die Literaturtheorie. München u.a. Heinz-Ludwig Arnold und Heinrich Detering (Hg.). (2005). Grundzüge der Literaturwissenschaft. Eine Einführung. München. Thomas Anz. (2007). Handbuch Literaturwissenschaft. Gegenstände - Konzepte - Institutionen. Stuttgart/Weimar. Jahraus, Oliver. (2004). Literaturtheorie. Tübingen/Basel. Vera und Ansgar Nünning. (2010). Methoden der literatur- und kulturwissenschaftlichen Textanalyse. Ansätze - Grundlagen - Modelanalyse. Stuttgart. Huber, Martin. (2008). Methoden der Textanalyse. Hagen. Köppe, Timann; Winko, Simone. (2008). Neuere Literaturtheorien. Eine Einführung. Stuttgart/Weimar. Titzman, Michael. (1977). Strukturale Textanalyse. Theorie und Praxis der Interpretation. München.

Požadavky

Požadavky k absolvování sdělí jednotliví přednášející. Přednášky jsou ukončeny ústní nebo písemnou zkouškou.

Garant

Mgr. Milan Horňáček, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ingeborg Fialová, Dr.Mgr. Milan Horňáček, Ph.D.Mag. phil. Katja Kernjakprof. Mgr. Jörg Krappmann, Ph.D.prof. PhDr. Ludvík Václavek, CSc.