Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Němčina pro pokr. - práce s texty relig. (KGN / RJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / RJ - Němčina pro pokr. - práce s texty relig., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na následující dílčí témata:1. Historický vývoj Srovnánvací religionistiky2. Dějiny náboženství(Religionsgeschichte)versus fenomenologické přístupy(Religionsphänomenologie)3. Styčné body Srovnávací religionistiky se sociologií, ethnologií a anthropologií4. Role psychologie, filosofie a filologie ve vývoji Srovnávací religionistiky5. Srovnávací religionistika versus theologie6. Teorie o vzniku náboženství7. Antické náboženské systémy - funkce mýtu8. Teorie o vývoji monotheistických systémů.9. Recepce východních náboženství v západním světě.

Získané způsobilosti

Po absovlování přednášky se studenti budou orientovat v následujících tématických okruzích:- Historický vývoj Srovnánvací religionistiky - Dějiny náboženství(Religionsgeschichte)versus fenomenologické přístupy(Religionsphänomenologie)- Styčné body Srovnávací religionistiky se sociologií, ethnologií a anthropologií- Role psychologie, filosofie a filologie ve vývoji Srovnávací religionistiky- Srovnávací religionistika versus theologie- Teorie o vzniku náboženství- Antické náboženské systémy - funkce mýtu- Teorie o vývoji monotheistických systémů.

Literatura

Hock, K. Einführung in die Religionswissenschaft. Darmstadt, 2002. Krappmann, M. (2013). Einführung in die Vergleichende Religionswissenschaft. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Stolz, F. Grundzüge der Religionswissenschaft. Göttingen, 1988. Figl, J. Handbuch Religionswissenschaft. Innsbruck, 2003. Michaels A. (Hg.). Klassiker der Religionswissenschaft. München, 1997. Waardenburg, Jacques. Religionen und Religion. Systematische Einführung in die Religionswissenschaft. Berlin-New York , 1986. Zinser, H. (Hg.). Religionswissenschaft: eine Einführung. Berlin, 1988.

Požadavky

Pravidelná návštěva kurzu a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Krappmann, Ph.D.