Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká lit. pro děti a mládež (KGN / VSDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGN / VSDL - Současná česká lit. pro děti a mládež, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy seminářů:1. Pojem, vznik a vývoj literatury pro děti a mládež; její začlenění do literatury a otázka žánrové struktury2. Próza pro mládež a próza s dětským hrdinou3. Mýty a pověsti v literárních adaptacích pro děti a mládež4. Poezie pro děti5. Teorie pohádky; lidová pohádka a její adaptace6. Autorská pohádka7. Komiks pro děti a mládež8. Nástin vývoje literatury pro děti a mládež ve světové literatuře9. Současná česká literatura pro děti a mládež - autorská kniha10. Významní autoři beletrie11. Významní autoři literatury faktu pro děti a mládež12. Literatura pro děti a mládež na současném knižním trhu

Získané způsobilosti

Cílem semináře je seznámit účastníky s teorií literatury pro děti a mládež a s významnými či pozoruhodnými tituly v oblasti literatury pro děti a mládež, která vznikla v ČR po roce 1989.

Literatura

Chaloupka, Otakar (red.). Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Praha, 1985. CHALOUPKA, O. a VORÁĆEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1984. Ladění: časopis pro teorii a kritiku dětské literatury. Brno 1996-2008. URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. OIlomouc: Votobia, 2003. PROPP, V. J. Morfologie pohádky a jiné studie. Jinočany: H&H, 1999. Rozpory a výhry dnešní dětské knihy: Studie a články o aktuálních otázkách literatury pro děti. Praha, 1962. URBANOVÁ, S. a kol. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. Olomouc: Votobia, 2004. Slovník autorů literatury pro děti a mládež I. Praha: Libri, 2007. Slovník autorů literatury pro děti a mládež. I. Zahraniční spisovatelé. Praha, Libri 2007. Hutařová, I.-Hanzová, M. (ed.). Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež. ŠUBRTOVÁ, M. Tematika smrti v české a světové próze pro děti a mládež. Brno: Masarykova univerzita, 2007. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha, 2006.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování referátu v ústní nebo písemné podobě, vypracování eseje na téma z četby (odlišné od tématu referátu) v rozsahu cca 3 normostran a aktivní účast na seminářích (max. dvě absence)

Garant

doc. Mgr. Radek Malý, Ph.D.