Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Artefaktuální archeologie 1 (KHI / 1AA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 1AA1 - Artefaktuální archeologie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky. Základní dělení keramické produkce - nádobí a náčiní, technická a stavební keramiky, textilní keramika ...2. Užívané technologie při výrobě pravěké, středověké a novověké keramiky - základní terminologie, suroviny pro výrobu keramiky. Reologické, fyzikální a chemické vlastnosti materiálu, rychlost reakce v pevném stavu (rozdíl v heterogenních a homogenních fázích), modelové situace, chování minerálních a horninových fází při zpracování, změny vlastností materiálu při tvarování, sušení, výpalu.3. Experimentální výpal, srovnání s pravěkou keramikou, odvozování teplot a prostředí výpalu. Keramické rozbory a analýzy, jejich vypovídací možnosti.Základy dokumentace, keramické kódy, ošetření a konzervace materiálu.Vývoj keramické produkce v jednotlivých obdobích - přehled jednotlivých typů a tvarů keramické produkce.4. Paleolit-neolit5. Eneolit6. Starší a střední doba bronzová7. Období popelnicových polí8. Latén9. Doba římská10. Raný středověk11. Vrcholný a pozdní středověk12. NovověkSemináře:1. Úvod do problematiky2.- 13. Ukázka a práce s jednotlivými keramickými produkty - jejich určování, popis a nácvik kresebné dokumentace.

Získané způsobilosti

Praktická znalost datování a třídění keramického materiálu a umění kresebné dokumentace.

Literatura

Sklenář, K. Archeologický slovník IV. Keramika. Praha, 1994. Podborský, V. (1993). Pravěké dějiny Moravy. Brno. Hanykýř, V., Kutzendörfer, J. Technologie keramiky. Praha, 2000. Podborský, V., Kazdová, E.,Koštuřík, P. ,Weber, Z. Numerický kód moravské malované keramiky. Brno, 1979. Gregerová, M. Petrografické rozbory středověké brněnské keramiky. Brno, 1996. Macháček, J. Studie k velkomoravské keramice. Metody, analýzy a syntézy, modely. Brno, 2001. Droberjar, E. Terra sigillata in Mähren. Funde aus germanischen Lokalitäten. Brno, 1991.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Pavlína Kalábková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kalábková, Ph.D.Mgr. Pavel ŠlézarMgr. Ivana VostrovskáMgr. Pavlína Kalábková, Ph.D.Mgr. Pavel ŠlézarMgr. Ivana Vostrovská