Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba bronzová a halštatská (KHI / 1DBAH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 1DBAH - Doba bronzová a halštatská, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. a 2. Starší a střední doba bronzová. Nástup epišňůrového přikarpatského kulturního komplexu, zrod starobronzové civilizace únětické kultury (protoúnětická kultura). Vzájemné soužití a interakce, nálezový katastr, obraz osídlení, struktura sídlišť a pohřebišť, otázky pohřebního ritu, průřez materiální kulturou, vnitřní a vnější periodizace. Vyvrcholení starší doby bronzové - věteřovská skupina. Problematika výšinných a opevněných sídlišť, kruhových opevnění (rondelů či rondeloidů), pohřební ritus.3. a 4. Nástup mohylových kultur střední doby bronzové - středodunajská mohylová kultura. Hnmotná náplň - keramika, bronzová industrie, kovovýroba, ukládání depotů. Příklady staro- a středobronzových sídelních areálů na střední Moravě. Středoevropské chronologické systémy. Relativní a absolutní chronologie.5. a 6. Období popelnicových polí a doba halštatská. Dějiny výzkumu. Periodizace střední až pozdní doby bronzové a doby halštatské. Problematika relativní a absolutní chronologie v závislosti na nových radiokarbonových datech 14C a výsledcích dendrochronologie. Paralelizace středoevropských chronologických systémů.7. a 8. Českofalcká mohylová kultura (mohylovo-milavečský stupeň) a středodunajská mohylová kultura (mohylovo-knovízský stupeň) v Čechách. Mohylovo-velatické a mohylovo-lužické období na Moravě. Základní charakteristika, rozšíření a hmotná náplň. Česko-východobavorská popelnicová pole (kultury knovízská, milavečská, štítarská, nynická, chebská skupina) v Čechách a středodunajská popelnicová pole (kultury velatická) na Moravě. Základní charakteristika, rozšíření, vnitřní chronologie a hmotná náplň. Lužická popelnicová pole v ČR (skupiny sasko-lužická, východočesko-severomoravská, slovensko-východomoravská).9. a 10. Kultura slezská v severních a východních Čechách a na střední a severní Moravě. Kultura podolská na jižní Moravě. Kultury pozdní doby bronzové ve středních, západních a jižních Čechách. Základní charakteristika, rozšíření, vnitřní chronologie a hmotná náplň.11. a 12. Kultura bylanská, halštatská mohylová a billendorfská v Čechách. Lužická kultura doby halštatské (kultura platěnická) v severních a východních Čechách a na střední a severní Moravě. Kultura horákovská na jižní Moravě. Pozdní halštat v ČR. Základní charakteristika, rozšíření, vnitřní chronologie a hmotná náplň.Semináře:1. Zadávání referátů a seminárních prací.2. - 12. Prezentace referátů a diskuse

Získané způsobilosti

Získání detailnější přehledu o vývoji a struktuře osídlení v době bronzové a halštatu na území České republiky, popř. i v jejím nejbližším okolí. Znalost materiální archeologické kultury těchto období. Osvojení si tvorby odborného textu na vybrané téma.

Literatura

Jiráň, L. ed. a kol. (2008). Archeologie pravěkých Čech /5. Doba bronzová. Praha. Venclová, N. ed. (2008). Archeologie pravěkých Čech /7. Doba halštatská. Praha. Podborský, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy. Vlastivěda moravská. Brno, 1993. Furmánek, V. - Veliačik, L. - Vladár J. Slovensko v dobe bronzovej. Bratislava, 1991.

Požadavky

Účast na výuce, příprava referátu a seminární práce na vybrané téma.

Garant

PhDr. Jaroslav Peška, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Golec, Ph.D.PhDr. Jaroslav Peška, Ph.D.