Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k dějinám raného novověku H (KHI / 1DRNH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 1DRNH - Seminář k dějinám raného novověku H, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dejiny Uhorska v kontexte európskych dejín (so zameraním na územie dnešného Slovenska)1. Úvodná hodina2. Bitka pri Moháči a jej dôsledky3. Uhorsko / (územie dnešného Slovenska) v susedstve Osmanskej ríše4. Náboženské pomery v Uhorsku v ranom novoveku. Reformácia a rekatolizácia.5. Pätnásťročná vojna a povstanie Štefana Bočkaja6. Protihabsburské povstania na území Slovenska7. Povstanie Františka II. Rákociho8. Kultúra a umenie v Uhorsku v odbobí raného novoveku9. Stavovská spoločnosť v Uhorsku v ranom novoveku10. Osvietenstvo v uhorských a slovenských dejinách. Charakteristika vlády a reforiem Márie Terézie a Jozefa II.11. Záverečná hodinaLiteratúra:DVOŘÁK, Pavel ed. Turci v Uhorsku I.: život v Uhorskom kráľovstve počas tureckých vojen od tragickej bitky pri Moháči až do Bratislavského snemu. Bratislava, 2005.DVOŘÁK, Pavel ed. Turci v Uhorsku II. : život v Uhorskom kráľovstve počas tureckých vojen a protihabsburských povstaní od snemu v roku 1608 do satmárskeho mieru. Bratislava, 2006.HITZEL, Frédéric. Osmanská říše 15.-18. století. Praha, 2005.KÓNYA, Peter a kol. Konfesionalizácia na Slovensku v 16.-18. storočí. Prešov, 2010.KÓNYA, Peter a kol. Dejiny Uhorska. Prešov, 2013.KOWALSKÁ, Eva. Spoločnosť Horného Uhorska v rokoch 1526-1740 v slovenskej historiografii posledného desaťročia. Teória, metodológia, pramene. In Václav Bůžek, Pavel Král eds. Společnost v zemích habsburské monarchie a její obraz v pramenech (1526-1740). Opera historica 11. České Budějovice, 2006.MALINIAK, Pavol NAGY, Imrich (eds). Turek na obzore (Z prameňov k uhorsko-osmanským vzťahom). Kraków, 2013.MILLER, Jaroslav. Uzavřená společnost a její nepřátelé. Praha, 2006.NEMEŠ, Jaroslav ed. Z prameňov dejín raného novoveku. Ružomberok, 2012.NÉMETH, István H. 2008. Šľachta v mestách - prirodzený proces alebo negatívny jav?. In Forum Historiae 1, 2008.NÉMETH, Istvan H. Európska doktrína alebo Uhorská špecialita? Zásahy štátu a rekatolizácia miest v Uhorsku. In Historický časopis. Bratislava, 2009.RATAJ, Tomáš. České země ve stínu půlměsíce : obraz Turka v raně novověké literatuře z českých zemí. Praha, 2002.RUSINA, Ivan. Barok na Slovensku. Bratislava, 1991.RUSINA, Ivan a kol. Renesancia. Dejiny slovenského výtvarného umenia. Bratisla, 2010.VYBÍRAL, Zdeněk. Bitva u Moháče : krvavá porážka uherského a českého krále Ludvíka Jagellonského v boji s Osmany 29. srpna 1526. Praha, 2008.WHEATCROFT, Andrew. Nepřítel před branami : Habsburkové a Osmané v bitvě o Evropu. Praha, 2010.

Získané způsobilosti

Seminář vede posluchače k samostatnému uvažování nad problematikou, schopnosti dohledat a využít příslušné informační zdroje, způsobilosti o problémových otázkách diskutovat a prohlubuje znalosti absolventa o tématu.

Požadavky

1. Aktívna účasť na seminári.2. Prezentácia referátu na vybranú tému.3. Záverečný test.

Garant

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.