Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k dějinám středověku H (KHI / 1DSH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 1DSH - Seminář k dějinám středověku H, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře navazují na základní znalosti a zkušenosti, které posluchači získali na přednáškách a seminářích z Pomocných věd historických. Proto je jim nejprve představena edice listiny tak, jak ji přináší Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae, aby porozuměli pravidlům pro vytváření regestu a edice listin, na jejichž základě vytvoří regest a edici zvolené české listiny z 15. či 16. století. Dále pak posluchači budou vytvářet popisy pečetí a jejich odlitků, nápisů a konkrétních heraldických památek. Nakonec se seznámí s pravidly popisu literárních rukopisů. Každá hodina je doplněna také četbou středověkých textů diplomatické, epigrafické či kodikologické povahy, psaných karolinskou minuskulou či gotickými písmy.

Získané způsobilosti

Posluchač si v praxi vyzkouší vytvořit regest a edici listiny, popis pečeti, nápisu i konkrétní heraldické památky a naučí se rozumět popisu literárního rukopisu. Získá také další zkušenosti ve čtení středověkých textů.

Literatura

Šebánek, J.- Fiala, Z.- Hledíková, Z. (1971). Česká diplomatika do r. 1848. Praha. Jacques Le Goff - Jean Claude Schmitt, eds. Encyklopedie středověku. Praha, 2002. Roháček, Jiří. (2007). Epigrafika v památkové péči. Praha. Pohanka, H. (2013). Heraldika v souvislostech. Praha: Agentura Pankrác. Krejčík, T., & Krejčíková, J. (1989). Úvod do české sfragistiky. Ostrava: Klub genealogů a heraldiků. Hlaváček, I. (1994). Úvod do latinské kodikologie. Praha: Univerzita Karlova.

Požadavky

Pravidelná příprava na každý seminář, spočívající v četbě zadaných historických textů a vytváření popisu (edice) konkrétních typů pramenů. Pro získání zápočtu bude třeba samostatně vytvořit edici listiny a popis jednoho dalšího pramene - nápisu, konkrétní heraldické památky, pečeti či literárního rukopisu.

Garant

prof. PhDr. David Papajík, Ph.D.