Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protohistorie (KHI / 1PROT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 1PROT - Protohistorie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doba laténská: historický přehled (písemné prameny, pravlast Keltů, etnogeneze Keltů, keltské jazyky, keltské kmeny, keltská expanze); hospodářství a kultura Keltů (zemědělství, řemesla, písemnictví, oppida, keltské mincovnictví); keltská společnost, umění a náboženství; doba laténská na Moravě (chronologie, pohřebiště, sídliště, votivní depoty, hmotná kultura); púchovská kultura; przeworská kultura; konec keltského osídlení; keltská archeologie v Olomouckém kraji (význam nových objevů v Němčicích nad Hanou, oppidum Staré Hradisko).2. Doba římská: historický přehled (písemné prameny, římská říše a limes romanus, původ Germánů, germánské kmeny a jejich dělení); politické dějiny střední Evropy (Marobudova říše, tzv. Vanniovo království, markomanské války, krize římské říše a její zánik); hlavní archeologické kultury a skupiny; hospodářství a kultura Germánů; společnost, umění a náboženství Germánů; doba římská na Moravě (chronologie, pohřebiště, sídliště, hmotná kultura, římské importy); zásah římských legií severně od Dunaje (Mušov-Burgstall a Mušov-Neurissen, římské polní tábory); římské a germánské lokality a nálezy na Olomoucku; střet podunajského a polabského kulturního okruhu na Hané.3. Doba stěhování národů: historický přehled (písemné prameny, přehled hlavních kmenů, nejdůležitější události); archeologie doby stěhování národů v Evropě a ČR (přechodný stupeň D1, skupina Přešťovice-Friedenhain, vinařická skupina, podunajský kulturní okruh, Hunové, Herulové, Durynkové, Langobardi, pozdní stupeň doby stěhování národů a etnické změny); nové pohledy na konec germánského a počátky slovanského osídlení našich zemí; doba stěhování národů na Moravě (chronologie, pohřebiště, sídliště, hmotná kultura); význam germánských nálezů doby stěhování národů z Olomoucka.

Získané způsobilosti

Student má přehled o jednotlivých kulturách doby železné a doby stěhování národů na našem území, jejich hmotné produkci a způsobu života.

Literatura

Venclová, N. ed. (2008). Archeologie pravěkých Čech /7. Doba laténská. Praha. Salač, V. ed. (2008). Archeologie pravěkých Čech /8. Doba římská a stěhování národů. Praha. Droberjar, E. (2002). Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě. Praha. Droberjar, E. (2005). Věk barbarů. České země a stěhování národů z pohledu archeologie. Praha. Čižmářová, J. Encyklopedie Keltů na Moravě a ve Slezsku. Praha, 2004. Podborský, V. ed. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1993. Bednaříková, J. Stěhování národů. Praha, 2003.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Tomáš Zeman, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Golec, Ph.D.Mgr. Tomáš Zeman, Ph.D.