Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia archeologie (KHI / 1UA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 1UA - Úvod do studia archeologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky - předmět a objekt studia; zařazení v rámci historických věd; specializace v archeologii; pomocné a mezní archeologické disciplíny - charakteristika; možnosti interdisciplinární a multidisciplinární spolupráce.2. Definice archeologických pojmů a terminologie; typy archeologických pramenů, jejich charakteristika, obsah a třídění.3. Principy periodizace a chronologie, periodizační kritéria, druhy periodizací. Typologie - její principy, výsledky, kritika a možnosti současného využití. Srovnávací metody v archeologii, principy analogie, možnosti využití etnografických paralel.4. Experimentální archeologie. Metodika datování - absolutní a relativní chronologie. Soudobé přírodovědecké a technické metody absolutní chronologie (radiometrie, paleomagnetismus, termoluminiscence, dendrochronologie, metoda pylových spekter?).5. ? 8. Nástin vývoje archeologické metodologie a dějin bádání.9. Struktura české a moravské archeologie - druhy organizací působících v domácí archeologii, současná úloha a hierarchie archeologických institucí, komunikace mezi institucemi, úloha archeologických institucí ? perspektiva.10. Návštěva vybraného regionálního archeologického pracoviště a jeho konzervátorské laboratoře.11. ? 12. Metody laboratorního zpracování archeologického materiálu. Charakteristika organických a anorganických materiálů v archeologii. Způsoby konzervace jednotlivých materiálů (hlína, keramika, kámen, kov, kost,dřevo, textil, kůže, sklo ad.)Semináře:1. Druhy informačních zdrojů v archeologii a archeologické knihovny2. Základní archeologické časopisy a literatura (1)3. Základní archeologické časopisy a literatura (2)4. Základní archeologické časopisy a literatura (3)5. Používané formy citací literatury, nálezových zpráv a pramenů6. Používané formy citací literatury, nálezových zpráv a pramenů - procvičení7. Postupy při sestavování archeologických referátů, přednášek, studií, článků a recenzí.8. Způsoby vyhledávání analogií a formy použití pramenů.9. Možnosti využívání dostupných archeologických databázových systému (SAS, Archiv, Demus?)10. Návštěva vybraného regionálního archeologického pracoviště a jeho konzervátorské laboratoře.11.-12. Ukázka a vyzkoušení jednotlivých postupů při laboratorním zpracování archeologického materiálu.

Získané způsobilosti

Orientace v problematice archeologické práce .

Literatura

více autorů. Archeologie pravěkých Čech 1-7. Praha, 2007. Podborský, V. Dějiny pravěku a rané doby dějinné. Skripta FF MU v Brně. Brno, 2006. Kuna, M. ed. (2007). Archeologie pravěkých Čech 1. Pravěký svět a jeho poznání. Praha. Sklenář, K. Biografický slovník českých, moravských a slezských archeologů. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na výuce a průběžné plnění úkolů.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kalábková, Ph.D.doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.