Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Artefaktuální archeologie 4 (KHI / 2AA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 2AA4 - Artefaktuální archeologie 4, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Antropologie (Drozdová):1. a 2. Základy humánní osteologieA) Úvod, proč studujeme kostru člověka, důležitost znalosti anatomie lidských kosterních pozůstatků v antropologii, odlišnost potřeb antropologie a klasické lékařské anatomie. Základní osy a roviny, anatomické názvosloví. Typy kostí lidského skeletu.B) Lebka, vývoj lebečních kostí, anatomický popis jednotlivých kostí mozkovny.Anatomický popis kostí obličejové části lebky.C) Kostra osová. Páteř jako celek, popis jednotlivých obratlů, žebra, sternum, kost křížová.Kostra horní končetiny: kost klíční, lopatka, kost pažní, loketní, vřetenní. Kůstky zápěstní záprstní a články prstů a jejich anatomie a rozlišení od sebe.Kostra dolní končetiny: kosti pánevní, kost stehenní, kost lýtková a holenní. Kůstky nártní, zánártní a články prstů nohy, jejich anatomie a rozlišení od sebe.3. a 4. Úvod do antropologické práceA) Pohřby: primární, sekundární, terciální. Vyzvedávání a transport. Odběr vzorkůB) Zpracování kosterního materiálu v laboratoři, preparace a čištění a konzervace, rekonstrukceC) Určování pohlaví na kostřeD) Určování věkuE) Rekonstrukce výšky postavy5. a 6. Další možnosti antropologieA) Rekonstrukce podoby na základě lebkyB) Studium žárových pohřbůC) Základy dentální antropologieD) Základy paleopatologieE) Základy osteometrieF) Popisné znaky na kostřeG) Chemicko analytické a molekulárně biologické metody v antropologiiArcheozoologie (Holub)7. a 8. Základní metody oboru archeozoologie - anatomické zařazení kostí, druhové určení kostí, stanovení věku na základě stavu chrupu a postkranialního skeletu atd.9. a 10. Praktické cvičení s osteologickým materiálem11. a 12. Způsoby dokumentace a exkavace skeletů zvířat na archeologických nalezištích. Možnosti využití výsledků těchto uvedených analýz pro rekonstrukci způsobu života pravěkých obyvatel.Semináře:Praktické procvičení metod třídění studovaných souborů a jejich popis a dokumentace.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled v osteologii člověka a zvířat. Naučí se rozlišovat jenotlivé typy kosti, bude se orientovat v základních analýzách prováděných na osteologickém materiálu.

Literatura

Podborský, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy. Vlastivěda moravská. Brno, 1993. Čihák, R. Anatomie I. Praha, 1987. Stloukal, M. et al. Antropologie. Příručka pro studium kostry. Praha, 1999. Schmid, E. Atlas of animal bones. London, 1972. Chaplin, R. E. The Study of Animal Bones from Archaeological Sites. Cambridge, 1971.

Požadavky

Studium literatury a příprava na hodiny.

Garant

doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.Mgr. Martin Holub