Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie regionu (střední Moravy) (KHI / 2ARM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 2ARM - Archeologie regionu (střední Moravy), Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Kalábková:1. Úvod do problematiky. Vymezení regionu. Přírodní prostředí v minulosti a dnes. Rekonstrukce historických komunikací.2. Dějiny bádání v regionu střední Moravy. Regionální bibliografie.3. Paleolit a mezolit střední Moravy.4. Neolit střední Moravy.5. Starší a střední eneolit střední Moravy.Peška:6. Mladý a pozdní eneolit střední Moravy.7. Starší a střední doba bronzová na střední Moravě.8. Období lužických popelenicových polí na střední Moravě9. Latén na střední Moravě.10. Doba římská a stěhování národů na střední Moravě.Šlézar:11. Archeologie raného středověku na střední Moravě.12. Archeologie vrcholného a pozdního středověku a novověku na střední Moravě.Semináře:1. - Úvodní seminář - zadání a podklady k tvorbě seminární práce.2.-12. Samostatná práce na tvorbě seminární práce a konzultace s vyučujícími

Získané způsobilosti

Znalost problematiky archeologie regionu, přehled v archeologických kulturách a významných lokalitách v regionu střední Moravy, znalost sestavení textu o archeologických nálezech ve vybraném regionu.

Literatura

Bém, M. ed. Archeologické zrcadlení. Olomouc, 2001. Podborský, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy, Vlastivěda moravská, Země a lid, nová řada, svazek 3. Brno, 1993. více autorů. Archaeologiae Regionalis Fontes. Olomouc, 1998. více autorů. Archeologické památníky střední Moravy. Olomouc, 1999.

Požadavky

Účast na výuce a tvorba seminární práce z regionální archeologie - zpracování přehledu archeologických nálezů, výzkumů, lokalit a vývoji osídlení ve vybraném regionu (např. katastr obce, část města atd.).

Garant

PhDr. Jaroslav Peška, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Golec, Ph.D.Mgr. Pavlína Kalábková, Ph.D.PhDr. Jaroslav Peška, Ph.D.Mgr. Pavel ŠlézarMgr. Tomáš Zeman, Ph.D.