Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleolit a mezolit (KHI / 2PAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 2PAM - Paleolit a mezolit, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.- 2. Úvod do archeologie paleolitu - periodizace a chronologie paleolitu; dějiny bádaní (hlavní osobnosti a pracoviště na Moravě a v Čechách). Chronologie a charakteristika kvartéru - vývoj podnebí; pleistocénní fauna a flóra; přehled kvartérních sedimentů. Vývoj lidského rodu; fosilní antropologické nálezy v střední Evropě.3.-4. Starý a středný paleolit - nejstarší kamenné industrie na území Moravy a Čech; taubachien; moustérien; micoquien.5.-6. Starší fáze mladého paleolitu - problematika přechodu od středního k mladému paleolitu; bohunicien; szeletien; aurignacien.7.-8. Střední fáze mladého paleolitu - gravettien. Mladší fáza mladého paleolitu - epigravettien a epiaurignacien (kašovien).9.-10. Mladší fáze mladého paleolitu - magdalénien. Pozdní paleolit - hlavní kulturní okruhy v Evropě; tišnovien a epimagdalénien na Moravě; přehled kulturních skupin v Čechách. Mezolit - vývoj podnebí a přírodního prostředí v holocénu; ekonomické a sociální změny v mezolitické spoločnosti; hlavní kulturní okruhy v Evropě; mezolitické osídlenie na Moravě a v Čechách.11.-12. Exkurze do Dolních Věstonic - prohlídka archeologické expozice a Střediska pro paleolit a paleoetnologiu AÚ AVČR Brno; návštěva hlavních gravettienských lokalit v areálu Dolní Věstonice -Pavlov - Milovice.Semináře:1.- 12. Krátke přednášky k vybraným tématům z archeologie paleolitu, především z oblasti metod paleolitického výzkumu. Prezentace studentů na vybrané téma - odborná esej a diskuse.

Získané způsobilosti

Student má přehled o kulturách starší a střední doby kamenné, jejich hmotné produkci a dalších kulturních projevech. Naučí se vypracovat odbornou esej a připraví z ní veřejnou prezentaci.

Literatura

Svoboda, J. Čas lovců. Brno, 1999. Vencl, S. (ed.), Fridrich, J. (2007). Paleolit a mezolit. Archeologie pravěkých Čech 2. Praha. Svoboda, J. a kol. (2009). Paleolit Morava a Slezska. Aktualizované vydání. Brno. Podborský, V. ed. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1993.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů. Studium doporučené odborné literatury. Vypracování odborné eseje na vybrané téma do semináře.

Garant

Mgr. Martin Novák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Novák, Ph.D.Mgr. Martin Novák, Ph.D.