Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovanská a středověká archeologie (KHI / 2SSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 2SSA - Slovanská a středověká archeologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 3. Úvod do základní problematiky oboru (metody, základní literatura, periodizace, geografický a přírodní rámec).Život člověka ve středověku na základě archeologických pramenů:4. Zemědělci v 6. až 12. stol.5. Zemědělci v 13. až 16. stol..6. Řemeslníci.7. Horníci a hutníci.8. - 7. Budovatelé a obyvatelé hradisek.9. Obyvatelé měst.10. Duchovní, žáci a učitel.11. Velmoži, budovatelé hradů, panovníci.12. Vojáci.13. Moravští bratři, židé.Semináře:Probírána speciální problematika rozšiřující téma přednášky zaměřená především na otázky metodologie oboru, specifika terénní praxe a spolupráce s dalšími disciplinami společenských věd. Semináře budou probíhat formou přednesení referátů zadaných na dané téma a zpracovávaných v seminární práci, jejich rozboru a následné řízené diskuse, na kterou bude kladen velký důraz

Získané způsobilosti

Student zná základní metody výzkumu lokalit z daného časového období a jejich specifika.

Literatura

Unger, J. (2008). Archeologie církevních památek na Moravě a ve Slezsku. Hradec Králové. Unger, J. (2008). Archeologie středověku. Hradec Králové. Měřínský, Z. (2002). České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu I. a II. Praha.

Požadavky

Referát, aktivní účast v následné diskusi.

Garant

doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.Mgr. Pavel Šlézar