Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Artefaktuální archeologie III (KHI / AAIII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / AAIII - Artefaktuální archeologie III, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:Kost a paroh (Přichystalová):1. a 2. Základní charakteristika kostí, parohů a zubů zvířat jako materiální suroviny pro výrobu předmětů. Interpretaci stop vzniklých nejen řemeslným opracováním. Nové poznatky o výrobě těchto předmětů a o způsobu následného použití kostěné a parohové industrie vycházející z traseologických studií, či současně prováděných experimentů (Worked Bone Research Group (WBRG) ICAZ). Vývoj bádání o KPI.3. až 6. Studium KPI v jednotlivých archeologických kulturách v chronologické posloupnosti od paleolitu po období raného středověku.Sklo (Černá):7. a 8. Úvod do dějin sklářského řemesla - doba, místo a podmínky vzniku sklářského řemesla; jednotlivé etapy vývoje; základní pojmy, terminologie, definice - co je to sklo, suroviny (základní a vedlejší), původ a získávání surovin a jejich vliv na kvalitu skla. Prameny ke studiu dějin skla (písemné, ikonografické a hmotné).9. a 10. Středověké sklo v Evropě - kořeny středověkého sklářství ? antická tradice a úloha klášterů pro šíření znalostí výroby skla ve vnitrozemí; charakter produkce raně středověkého sklářství - sortiment (typologická skladba i chemismus skel); topografie skleněných výrobků; organizace výroby a změny výrobních technologií v závěru raného středověku.11. a 12. České sklo vrcholného středověku - dějiny bádání ( jednotlivé etapy od sklonku 19. století a osobnosti).Počátky výskytu středověkých skel a jejich nálezový kontext. Základní druhy skel (duté, okenní, ozdobné nebo užitkové předměty). Typologie skleněných nádob (základní typy a jejich vývoj v průběhu tří století). Frekvence výskytu jednotlivých druhů skel. Její proměnlivost v závislosti na době i rozdílném nálezovém prostředí. Otázka provenience dutých skel - základní typy a varianty domácích nádob, importovaná skla; klíčem k jejich rozlišení též výsledky přírodovědných metod. Kvalita domácích výrobků a jejich rozšíření do jiných evropských zemí Archeologické doklady domácí výroby ?doba vzniku nejstarších skláren polohy hutí a jejich posuny v rámci užších výrobních okruhů - tzv. lesní stěhovavé hutě. Sortiment domácích skláren a lokální specifika jednotlivých.Semináře:Praktické procvičení metod třídění studovaných souborů a jejich kresebné dokumentace.

Získané způsobilosti

Student má přehled o formách a typech kostěné a parohové industrie a o metodách jejich výzkumu. Získá dovednosti spojené s jejich kresebnou dokumentací.

Literatura

Kaván, J. (1981). Užití kosti a parohu v životě člověka od paleolitu až po středověk. Břeclav. Sklenář, K. (1994). Archeologický slovník IV. Keramika a sklo. Praha. Podborský, V. ed. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1993. Hejdová, D. (1987). Středověké umělecké řemeslo ze sbírek UPM v Praze. Praha.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Renáta Přichystalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Eva ČernáMgr. Renáta Přichystalová, Ph.D.