Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Artefaktuální archeologie V (KHI / AAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / AAV - Artefaktuální archeologie V, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. a 2. (Bartelheim) Suroviny a jejich základní charakteristika (zlato, stříbro a elektron; měď, bronz a mosaz; železo, ostatní kovy); těžba a získávání surovin. Rudařství - techniky prospekcí rud, typy a lokalizace ložisek, techniky dolování, případy pravěkych dolů (Alpy, Karpaty, střední hory, Egejská oblast, Předni Orient), těžba rud (měď, cín, zlato, stříbro, železo).Ekonomické a společenské aspekty využití kovů - výroba a distribuce, význam metalurgie v pravěkém hospodářství a společnosti, ekologické konsekvence těžby rud, kulturní dějiny rudařství a kovářství.2. a 3. (Bartelheim) Základy archeometalurgie, slévačství, hutnictví, hlavní kovářské a šperkařské techniky; archeologické doklady zpracovávání kovových artefaktů; archeometalografická zkoumání (RFA, INAA, AAS, LFK). Kovářství - výroba kovu, vlastnosti různých kovů (hlavně co se týče tvrdosti, zpracování, bod tání a schopnost slevání), techniky hutnictví, případy pravěkých instalací na zhutnění rud (tavicí pece, haldy atd.), charakteristické nálezy (kameny, strusky, dyzny atd.), případy pravěkých nalezišť s doklady výroby kovů, charakteristika různých montánních regionů, hřivny. Zpracování kovu - techniky zpracování kovu, nástroje na zpracování kovu , nálezové kontexty pravěkých nástrojů.Analytické techniky pro kovy (rentgenová fluorescence, hmotová spektrometrie, neutronová aktivace, mikroskopie).4. a 5. (Bartelheim) Hlavní skupiny kovových artefaktů (nástroje, pracovní potřeby, zbraně a zbroj, nádoby, součásti oděvu, ozdoby a toaletní potřeby, předměty jiných funkcí) a jejich typologická a funkční klasifikace. Základní typologická literatura kovových artefaktů (od neolitu po dobu bronzové včetně).6. až 9. (Droberjar) Hlavní skupiny kovových artefaktů (nástroje, pracovní potřeby, zbraně a zbroj, nádoby, součásti oděvu, ozdoby a toaletní potřeby, předměty jiných funkcí) a jejich typologická a funkční klasifikace. Základní typologická literatura kovových artefaktů (od halštatu po protohistorii včetně)10. až 12.(Šlézar) Hlavní skupiny kovových artefaktů (nástroje, pracovní potřeby, zbraně a zbroj, nádoby, součásti oděvu, ozdoby a toaletní potřeby, předměty jiných funkcí) a jejich typologická a funkční klasifikace. Základní typologická literatura kovových artefaktů (středověk a novověk).Semináře:Praktické procvičení metod třídění studovaných souborů a jejich kresebná dokumentace.

Získané způsobilosti

Student zná metody zpracování kovů v minulosti a typologii kovových artefaktů. Umí zařadit jednotlivé kovové artefakty do příslušné archeologické kultury a datovat je.

Literatura

Sklenář, K. ? Lutovský, M. a kol. (1992). Archeologický slovník 2. Kovové artefakty 1. Praha. Bartelheim,M./Pernicka, E./Krause, R. (Hrsg.). (2002). Die Anfänge der Metallurgie in der Alten Welt (The Beginnings of Metallurgy in the Old World). Forschungen zur Archäometrie und Altertumswissenschaft 1. Rahden (Westf.). Podborský, V. ed. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1993.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

doc. PhDr. Eduard Droberjar, Ph.D.

Vyučující

prof. Martin Bartelheim, Dr.doc. PhDr. Eduard Droberjar, Ph.D.Mgr. Martin Golec, Ph.D.PhDr. Jaroslav Peška, Ph.D.Mgr. Pavel ŠlézarMgr. Tomáš Zeman, Ph.D.