Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Artefaktuální archeologie VI (KHI / AAVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / AAVI - Artefaktuální archeologie VI, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Proč rostliny? Základní botanické a ekologické termíny, vazba rostlin na prostředí, indikační hodnota + historie vyuţití rostlin v archeologii2. Antrakologie a xylotomie - odběr vzorků a separace dřeva a uhlíků, určování, rekonstrukce složení lesů a další interpretace; dendrochronologie - princip metody, odběr vzorků, tvorba a úpravy křivek, dendrochronologie a radiokarbonové datování, dendroekologie3. Zuhelnatělé rostlinné makrozbytky - odběr vzorků, metody separace, určování, interpretace4. Rostlinné makrozbytky ve vlhkém prostředí a jinak konzervované - odběr vzorků a jejich skladování, moţné kontaminace, metody separace, určování, interpretace5. Palynologie, rozsivková a fytolitová analýza ? odběr vzorků, metody separace, určování, interpretace6. Lesní květena a biotopy - hlavní dřeviny České republiky, typy lesů, význam pro člověka a jeho vliv na ně, typické nebo člověkem využívané byliny7. Biotopy s přebytkem a nedostatkem vody a jejich květena ? hlavní biotopy, význam pro člověka a jeho vliv na ně, typické nebo člověkem využívané byliny8. Biotopy podmíněné lidskou činností - smetiště, louky, pole; typické nebo člověkem využívané byliny9. Obilniny - domestikace, vývoj pěstování jednotlivých druhů a jejich využití10. Olejniny a technické plodiny - pěstování jednotlivých druhů a jejich využití11. Ovoce - původ a vývoj pěstování jednotlivých druhů na území ČR12. Zelenina - původ a vývoj pěstování jednotlivých druhů na území ČR

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o práci archeobotanika, při archeologických výzkumech bude umět odebírat vzorky pro jednotlivé typy archeobotanických analýz, naučí se základně třídit a určovat archeobotanický materiál.

Literatura

Hajnalová, E. Archeobotanika pestovaných rastlín. Nitra, 1999. Drápela, K. - Zach, J. (1995). Dendrometrie (Dendrochronologie). Brno. Jacomet, S. - Kreuz, A. (1999). Archäobotanik. Ulmer - Stuttgart. Evans J. - O´Connor, T.:. (1999). Environmental Archaeology. Principles and Methods. Sutton. kolektiv autorů. řada sborníků: Ve službách archeologie. 1994.

Požadavky

Účast na výuce a plnění průběžných úkolů.

Garant

Mgr. Zdeněk Vaněček

Vyučující

PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.Mgr. Zdeněk Vaněček