Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chronologie a diplomatika I.2 (KHI / ACD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ACD2 - Chronologie a diplomatika I.2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět navazuje na Diplomatika I. 1 a jeho cílem je především seznámit studenty s historickou chronologií, dějinami a vývojem datování, reformami kalendáře a naučit studenty práci s chronologickými tabulkami. Dále bude studenty seznamovat s dalším vývojem diplomatického materiálu na našem území až do roku 1526. Hlavní důraz bude kladen na panovnickou kancelář a typy diplomatického materiálu v tomto období (listiny, mandáty, misivy, úřední knihy, zemské desky).

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni po absolvování tohoto předmětu prakticky převádět historická data a samostatně pracovat s chronologickými tabulkami.

Literatura

Fridrich, G. Rukověť křesťanské chronologie. Praha, 1934.

Požadavky

) Pro zápočet je nutná účast posluchačů a zápočtový test, který se bude skládat z práce na převody historických dat. Ústní zkouška se bude skládat se zodpovězení dvou otázek z probrané látky předmětů Diplomatika I. 1 a I.2.

Garant

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.