Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomatika II.1 (KHI / ADII1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ADII1 - Diplomatika II.1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou zaměřeny na vybrané oblasti novověké diplomatiky a na jednotlivé typy diplomatického materiálu (šlechtická, církevní, městská, patrimoniální, cechovní, univerzitní a školská diplomatika.). Dále naučí studenty orientovat se v materiálu všech institucí v oblastí veřejné a soukromé správy po Bílé Hoře. Diplomatika tohoto vymezeného období úzce souvisí s dějinami správy, a tudíž i semináře a přednášky se budou zaměřovat na vývoj jednotlivých zeměpanských a samosprávných institucí a jejich písemností (Zemský soud, České místodržitelství, Moravský královský tribunál, Apelační soud etc.).Součástí výuky budou i praktické hodiny s materiálem v Moravském zemském archivu v Brně, v pobočce Zemského archivu Opava v Olomouci a v Okresním archivu v Olomouci, které budou spojeny se základní orientací po archivních fondech těchto archivů.Studenti budou v rámci výuky zpracovávat jednotlivé typy diplomatického materiálů (městské knihy, matriční zápisy, etc.)

Získané způsobilosti

Studenti se naučí orientovat v základních diplomatických a historických pramenech správy Českých zemí do roku 1848 a naučí se s nimi pracovat.

Literatura

Janák, J.-Hledíková, Z.:. Dějiny státu a práva v českých zemích a na Slovensku do roku 1945. Praha, 1945.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je nutná účast posluchačů a vypracování písemné práce na téma: Diplomatický popis úřední knihy. Kolokvium bude probíhat ústní formou. Studenti budou muset zodpovědět dvě otázky z probraných kapitol předmětu Diplomatika II. 1 a II.

Garant

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.Mgr. Miroslav MyšákMgr. Věra Slavíková