Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kodikologie a nauka o knize (KHI / AKNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / AKNK - Kodikologie a nauka o knize, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Součástí výkladu v prvních hodinách bude vyjasnění předmětu zájmu obou disciplín, jejich historický vývoj a slavná jména či důležitá literatura. Pak budou studentům ve zkratce naznačeny dějiny knihy jako určitého kulturního fenoménu a v popředí tohoto zájmu budou stát nejen proměny vzhledu a obsahu knihy, ale také proměny její funkce.V průběhu dalších přednášek a seminářů by si student měl osvojit patřičné termíny při popisu vnější stránky rukopisů či starých tisků, neměla by mu zůstat cizí problematika vazby knih, její technika a přibližná datace, problematika psací látky, řádkování, oprav, typů písma (i tiskového), iluminace či notace (jedná se o všeobecný přehled). Při popisu obsahu středověkých rukopisů by měl být schopen rozdělit druhy liturgických rukopisů, vyznat se v kodifikaci občanského a kanonického práva a znát nejpoužívanější edice (MGH, FRA, FRB, Patrologia graeca et latina...). Kromě edic by posluchač měl být též podrobně informován o průvodci po rukopisných fondech, o soupisech rukopisů, katalogu prvotisků či starých tisků a knihopisu.Součástí přednášky bude nejenom pouhé popisování již existující ať již rukopisné či tištěné knihy, ale také seznámení se s dějinami skriptorií, tiskáren a knihoven či zásadami textové kritiky a ediční praxe na poli literárních rukopisů.V semináři by se studenti měli naučit dokonale rozumět zásadám pro popis rukopisů, které by ostatně měli umět uplatnit i v praxi, stejně jako schopnost určit a zkatalogizovat prvotisk či starý tisk a nalézt ho v knihopise.

Získané způsobilosti

Student je schopen používat odborné termíny při popisu knihy. Má přehled o vývoji knih na našem území i v Evropě. Umí popsat knihu v souladu s odborným územ.

Literatura

BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.