Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleografie I. (KHI / APAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / APAI - Paleografie I., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úkolem toho předmětu je v prvních hodinách seznámit posluchače s historií paleografických studií, základními pojmy oboru a literaturou. Pozornost bude věnována i filigranologii, tj. zejména určitému souhrnu základních poznatků této pomocné vědy a seznámení s existencí a uspořádáním nejznámějších atlasů filigránů. Na toto téma naváže pojednání o psacích látkách (a to jak archeologických, tak paleografických), o psacích potřebách a způsobu psaní, které bude už vlastním úvodem k hlavnímu výkladu o prehistorii a historii latinského písma od jeho počátků až do konce 15. století. Přednášky by posluchači měly poskytnout základní přehled o písmech antického období, tzv. národních písmech, karolinské minuskule a gotických písmech, o jejich vzniku, vývoji, funkci a základních charakteristických rysech, a tak mu dát teoretické základy k tomu, aby dokázal určit různé ukázky (jaké písmo bylo zde použito, jaké má výrazné znaky a kdy, případně kde mohl být předkládaný text napsán).Úkolem semináře bude naučit studenta číst texty psané karolinskou minuskulou a různými druhy gotických písem. Čtení ukázek bude doplněno teoretickými výklady, které budou zaměřeny vždy na konkrétní problémy, se kterými se student setká při čtení, přepise či interpretaci textu ? např. transliterace, transkripce a její zásady (v českých a latinských textech); ligatury, suspenze, kontrakce a speciální zkracovací znaménka; vývoj číslovek; nástin hláskoslovného vývoje češtiny a některé její dnes již zaniklé slovesné tvary.

Získané způsobilosti

Student má přehled o vývoji paleografie jako vědního oboru a o příbuzných disciplínách.

Literatura

Kaňák, B. Paleografické texty I-II. Olomouc 1999-2002. Gustav Friedrich. Učebná kniha paleografie latinské. Praha, 1898.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.