Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny správy (KHI / ARSDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ARSDS - Dějiny správy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedná se o část státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru archivnictví, která probíhá ústní a komisionální formou dle platných studijních předpisů. Studentovi/studentce je zadána otázka z předem známého seznamu, je mu/jí ponechán čas na přípravu a poté odpovídá před komisí státní závěrečné zkoušky.Otázky zahrnují historii státní správy a samosprávy, také městské, patrimoniální a církevní správy od raně středověkého českého státu po zánik Československé socialistické republiky. Pozornost je věnována jak jednotlivým institucím a jejich vzájemnému propojení, tak zejména charakteristice jejich územního i věcného působení i způsobu úřadování. Některé otázky zahrnují i územní vývoj českého knížectví, království a Republiky československé i jejich právních nástupců.

Získané způsobilosti

Posluchač splní část státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru archivnictví.

Literatura

Hledíková, Z., Janák, J., & Dobeš, J. (2007). Dějiny správy v českých zemích: od počátků státu po současnost. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Požadavky

Úspěšné absolvování této části státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru archivnictví zahrnuje posluchačův samostatný výklad problematiky na odpovídající úrovni i jeho schopnost reagovat na položené dotazy, ať již od zkoušejícího, tak od dalších členů komise.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.