Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování a zpřístupnění ar. materiálu (KHI / ARZAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ARZAM - Zpracování a zpřístupnění ar. materiálu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedná se o část státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru archivnictví, která probíhá písemnou a komisionální formou dle platných studijních předpisů. Student /studentka si losuje text psaný novogotickým písmem a také další zadání. To může zahrnovat interpretaci popisu listiny či literárního rukopisu nebo popis nápisu, pečetě či erbu,případně převod souboru 14 dat převzatých z historických pramenů.

Získané způsobilosti

Posluchač splní část státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru archivnictví.

Literatura

Fiala, Z., Šebánek, J., & Húščava, A. (1965). Československá diplomatika. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Bláhová, M., Pokorný, P. R., & Martínek, M. (2001). Historická chronologie. Praha: Libri. Hlaváček, I. (1994). Úvod do latinské kodikologie. Praha: Univerzita Karlova. Roháček, Jiří. (2007). Epigrafika v památkové péči. Praha. chronologie. Součást státní závěrečné zkoušky z archivnictví.

Požadavky

Úspěšné absolvování této části státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru archivnictví zahrnuje posluchačův přepis (transliteraci) historického textu psaného novogotickou kursivou a praktickou aplikaci znalostí z diplomatiky, kodikologie, epigrafiky, sfragistiky, heraldiky či historické chronologie.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.