Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sfragistika a heraldika (KHI / ASH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ASH - Sfragistika a heraldika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Po seznámení s dostupnou literaturou, historií a odbornou terminologií heraldiky budou posluchači seznámeni s pravidly pro blasonování erbů (štít, helm, točenice či helmovní korunka, přikryvadla, honosné kusy) a to také pro konkrétní heraldické památky. Pak bude následovat několik přednášek týkajících se jednotlivých typů erbů (heraldika státní, šlechtická, církevní, komunální...) a také právních aspektů jejich používání (udělení, polepšení erbu, jeho ztráta; role heroldů, erbovníků, heraldické komise parlamentu). Pak bude následovat seznámení s dostupnou literaturou, historií a odbornou terminologií sfragistiky a osvojení si pravidel pro popis pečetí. I zde bude praktická dovednost doplněna přednáškami o typologii pečetí a právní problematice spojené s používáním pečeti.

Získané způsobilosti

Orientace v odborné terminologii, literatuře a historii obou oborů, osvojení si pravidel pro blasonování erbů a popis pečetí

Literatura

Kolář, M. - Sedláček, A. Českomoravská heraldika. Praha 1902-1925. Praha . Buben, M.:. Encyklopedie heraldiky. Praha 1999. Lobkowicz, F. Encyklopedie řádů a vyznamenání. Praha , 1995. Král z Dobré Vody . Heraldika . Praha , 1900. Schwarzenberg Karel. Heraldika : heraldika čili přehled její theorie se zřetelem k Čechám na vývojovém základě. Praha, 2007. ISBN 978-80-7021-827-3.Krejčík, T. (1998). Pečeť v kultuře středověku. Ostrava: Tilia. Philippi, F. Siegel. Leipzig - Berlin, 1914. Krejčíková J., Krejčík T. Úvod do české sfragistiky. Ostrava, 1989. Krejčíková, J., & Krejčík, T. (1987). Základy heraldiky, genealogie a sfragistiky. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

Požadavky

Zápočet bude udělen za správný blason vybraných úplných erbů, konkrétní heraldické památky a pečetí, zkouška bude ústní a bude čerpat z doporučené literatury a přednášek.