Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bílá hora očima současníků a moderní his (KHI / BH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / BH1 - Bílá hora očima současníků a moderní his, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost je věnována reflexi českého stavovského povstání v dobové a moderní historiografii a umění, proměnám interpretace pobělohorských dějin, politickým aktualizacím, mýtům, které působí v historiografickém a laickém povědomí. Práce v semináři vychází z rozboru jednotlivých děl historické produkce 17. - 21. století, které budou zařazeny do kontextu života a tvorby autora a obecných souvislostí vývoje raněnovověkého a moderního dějepisectví, a z interpretace uměleckých děl inspirovaných bělohorskými událostmi.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má přehled o různých dějinných pohledech na fenomén "Bílá hora".

Literatura

Krofta, K. Bílá hora. Praha, 1913. Kavka, F. Bílá hora a české dějiny . Praha , 1962. Stránský, P. Český stát. Okřik. Ed. B. Ryba. Praha, 1953. Rak, Jiří ? Vlnas, Vít. Druhý život baroka v Čechách. In: Vlnas, Vít (ed.): Sláva Barokní Čechie. Stati o umění, kultuře a společnosti 17. a 18. století. Praha, 2001. Krofta, K. Nesmrtelný národ. Od Bílé hory k Palackému. Praha, 1940. Jireček, J.: Vilém hr. Slavata. Paměti (1608-1619). 2 díly. Praha, 1866. Kučera, Jan P. 8. 11. 1620 Bílá hora. O potracení starobylé slávy české. Praha, 2003.

Požadavky

požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích, četba textů, diskuse, prezentace na zvolené témapožadavky ke kolokviu: seminární práce

Garant

doc. Mgr. Radmila Prchal Pavlíčková, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Radmila Prchal Pavlíčková, Ph.D.