Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k děj. 19. století E (KHI / D19E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / D19E - Seminář k děj. 19. století E, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je součástí nabídky seminářů z dějin 19. století, povinných pro studenty historie a archivnictví 2. bloku bakalářského studia. Studenti se v jeho průběhu seznámí s politickým vývojem Francie v průběhu ?dlouhého? 19. století, tj. od Velké francouzské revoluce do období před 1. světovou válkou. Zvláštní pozornost přitom bude věnována francouzské revoluci a napoleonské éře, střídání politických režimů mezi lety 1815-1871, zahraničně-politickému vývoji Francie a vývoji francouzské společnosti.

Získané způsobilosti

Znalost základních politických a společenských mezníků v historickém vývoji Francie v 19. století.

Literatura

Gengembre, G. (1989). A vos plumes, citoyens!: écrivains, journalistes, orateurs et poetes, de la Bastille a Waterloo. Paris: Gallimard. Maurois, A. (2000). Dějiny Francie. Praha: Lidové noviny. Duby, G., Cinke, V., & Našinec, J. (2003). Dějiny Francie od počátků po současnost. V Praze: Univerzita Karlova-Nakladatelství Karolinum. Ferro, M. (2007). Dějiny kolonizací: od dobývání po nezávislost 13.-20. století. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny. Hledíková, Zdeňka ? Janák, Jan ? Dobeš, Jan. Dějiny správy v českých zemích od počátku státu po současnost. Praha, 2005. Polišenský, J.:. (1971). Napoleon a srdce Evropy. Praha. Blatný, R. (1995). Napoleonská encyklopedie: před dvěma sty lety začala vycházet hvězda--. Praha: Aquarius. Bělina, P., Šedivý, I., Vilím, J., Bělina, P., & Vlk, J. (2001). Napoleonské války a české země. Praha: NLN. Uhlíř, D. (1984). Slunce nad Slavkovem. Praha: Mladá fronta. Breunig, C. (1977). The age of revolution and reaction 1789-1850. New York: W.W. Norton. Burke, E., Ogrocká, J., & Ogrocký, J. (1997). Úvahy o revoluci ve Francii. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury. Hlaváček, Ivan ? Kašpar, Jaroslav ? Nový, Rostislav. Vademekum pomocných věd historických. Jinočany, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: účast na seminářích a příprava na ně, aktivní zapojení do diskusí,zápočtový test na konci semestru.

Garant

doc. Mgr. Radmila Švaříčková Slabáková, Ph.D.