Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k děj. 19. století F (KHI / D19F)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / D19F - Seminář k děj. 19. století F, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je součástí nabídky seminářů k dějinám 19. století. V průběhu semestru bude pozornost věnována zásadním problémům politických dějin v Evropě i zámoří.1) Vídeňský kongres2) Americká občanská válka3) imperialismus a kolonialismus4) Japonsko a Čína5) Afrika6) národní hnutí na BalkáněKaždá hodina je založena na práci s pramenem či sekundární literaturou, které je student povinen si před každou hodinou prostudovat.

Získané způsobilosti

Studenti získají povědomí o politických a společenských dějinách Evropy i vybraných zámořských regionů v "dlouhém" 19. století a seznámí se s odbornou literaturou české i zahraniční provenience věnující se politickým a sociálním dějinám tohoto období. Student umí vysvětlit nejdůležitější události a procesy v 19. století. Student umí získané poznatky (faktografické a metodologické) uplatnit při sepisování kvalifikačních prací.

Literatura

Michael Weithmann. Balkán: 2000 let mezi východem a západem. Praha 2006. Neil Ferguson. Britské impérium: cesta k modernímu světu. Praha 2007 . Marc Ferro. Dějiny kolonizací. Od dobývání až po nezávislost 13.-20. století. Praha 2007 . Drška, Skřivan, Stellner. Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1648-1914. Praha 1994 . Josef Polišenský. Opavský kongres roku 1820 a evropská politika let 1820-1822. Ostrava , 1962. Luboš Taraba. Vídeňský kongres: salony - kuloáry - budoáry. Praha, 2002. Jiří Hutečka. Země krví zbrocená. Praha, 2008.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: účast na seminářích a příprava na ně (tj. důkladné prostudování zadaných textů), aktivní zapojení do diskusí, referát, písemný test na konci semestru

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.